Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

En bra kompis?

Skapad 2020-03-11 13:28 i 223301 Förskolan Rönneberga Stockholm Hägersten-Älvsjö
Förskola

Innehåll

Det här läsåret kommer vi att fortsätta att arbeta med hur man är en bra kompis. 

 

Vi har valt det här område för att belysa hur man ska behandla andra kompisar, att fungera socialt i grupp med andra. Den här planen gäller för alla barn inne på Lyan.

 

Vi förväntar oss att barnen utvecklar sin förmåga i hur man är en bra kompis. Använda sig av olika tillvägagångssätt för att lösa situationer. Vi förväntar oss även att barnen utvecklar sin förmåga i att lyssna, kommunicera och samarbeta med andra barn. 

 

När vi ska på utflykt så kommer vi att ta med en av våra kompisböcker (vi har 10st) och läsa för barnen under fruktstunden. Sedan reflekterar vi tillsammans med barnen vad boken handlade om och hur man kan göra som en bra kompis. Vi ger även barnen nya vardagssituationer som de får reflektera över så att de kan sätta sig in i det mer. 

 

I början på terminen så kommer vi att diskutera med barnen om vad de tycker är en bra kompis. Sedan kommer vi efter ca 2 månaders arbete med hur man är en bra kompis att diskutera igen med barnen och göra en kompis-sol. Detta för att jämföra vad de först tycker är en bra kompis och sedan vad de har lärt sig. 

 

Vi kommer sedan att aktivt arbeta med hur man är en bra kompis i vardagen genom att referera till kompis-solen, läsa och diskutera kompisböcker samt använda oss av Bamses kompiskort. 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  Lpfö 18
 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
  Lpfö 18
 • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
  Lpfö 18
 • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: