Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

5

Nordiska språk, svenska dialekter och minoritetsspråk

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 15 mars 2020

Hur pratar våra nordiska grannar? Vad finns det för likheter och skillnader mot svenska? Hur ska vi kunna förstå varandra? Vad har vi för svenska dialekter och minoritetsspråk?

Utgångspunkt

Hur pratar våra nordiska grannar? Varför pratar vi olika i Sverige?  Det är ingenting vi jobbat med tidigare och därför ska du få chans att göra det nu. Som start kommer du att få titta på Youtubeklippet "Vem är bäst #Norden?" för att se hur mycket du förstår.

 Målen

-kunna namnge några olika minoritetsspråk i Sverige och känna till var man pratar dem.

-känna igen några olika svenska dialekter och känna till var man pratar dem.

-känna till grannspråken och kunna sätta ut på kartan var de talas.

-kunna några norska/danska/finska/isländska ord.

-kunna förstå enkel talad och skriven norska/danska.

-kunna resonera om skillnader och likheter mellan språken och dialekterna.

-kunna genomföra en muntlig presentation om de nordiska språken, minoritetsspråken och svenska dialekter. 

Genomförande

Du kommer att få läsa texter på de nordiska språken och försöka översätta dem samt jämföra dem.

Du kommer få se filmer och klipp.

Du kommer att få träna dig i att uttala olika ord på de olika språken.

Du kommer få lyssna på olika dialekter och försöka härma dem.

Du kommer få arbeta med arbetsblad.

Du kommer få träna på muntliga presentationer.

 

Vi kommer bl.a. att använda oss av Skolverkets material "Grannspråk" och "Minoritetsspråk". Vi kommer använda läromedlen Bums Svenska åk 5 och Zoom Svenska åk 5.

Dokumentation och bedömning

Muntlig presentation

Delaktighet på lektioner

 

 


Läroplanskopplingar

har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skill­ nader mellan svenskan och närliggande språk.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak funge­rande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Dessutom kan elev­ en förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback