Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

1 - 3

SVA åk 1-3 Utveckla språket i tal och skrift

Furulunds skola F-6, Partille · Senast uppdaterad: 2 oktober 2023

Här övar vi extra på att lära oss hur det svenska språket fungerar både när vi pratar med varandra och när vi läser och skriver. Vi lär oss nya ord och begrepp, både i klassrummet och ute i närmiljön.

Ämne/ämnesområde

Extra träning i svenska som andraspråk.

Syfte

 Att bidra till att öka språkutvecklingen i tal och skrift. 

Följande mål från Lgr 22 ligger till grund för arbetsområdet (centralt innehåll)

 Se nedan "Kopplingar till läroplanen".

I arbetsområdet ska du få möjlighet att utveckla

Du ska få möjlighet att utveckla det svenska språket både i samtal och skrift.

Undervisning/detta ska vi göra

Vi kommer att utgå från läromedel och aktuella uppgifter i klassen. Vi kommer att läsa, skriva och samtala om texter och ords betydelser.

För att öka språkutvecklingen ytterligare kommer vi att använda olika uttrycksformer såsom drama, film, göra presentationer, se lärfilmer, spela spel (både digitala och analoga), läsa skönlitteratur, faktatexter och använda oss av de vanligaste lässtrategierna.

Vi kommer även att använda oss av utemiljön i närområdet för att öka begreppsförmågan.


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa.

Gemensam och enskild läsning. Läsrelaterade aktiviteter och strategier för att förstå, avkoda och tolka ord, begrepp och texter.

Läsriktning och sambandet mellan ljud och bokstav i jämförelse med andra språk eleven kan.

Språkliga strukturer och normer. Ords böjningsformer och meningsbyggnad med sambandsord, i jämförelse med andra språk eleven kan. Grundläggande skrivregler, med gemener och versaler, de vanligaste skiljetecknen samt stavning av vanligt förekommande ord i elevnära och för eleven kända texter.

Strategier för att lyssna, förstå och muntligt göra sig förstådd i situationer när det egna svenska språket inte räcker till, exempelvis att be om förtydliganden, förklara och använda olika språk som resurs.

Strukturerade samtal. Att berätta om vardagliga händelser samt att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Att lyssna, ställa frågor och ge kommentarer. Fraser och uttryck samt ords värdeladdning.

Att lyssna aktivt och återberätta viktiga delar av ett innehåll.

Att ge och ta emot muntliga instruktioner.

Muntliga presentationer och muntligt berättande. Föremål, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Uttal, betoning och satsmelodi samt uttalets betydelse för att göra sig förstådd. Svenska språkets uttal i jämförelse med andra språk eleven kan.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.

Hur ord och yttranden uppfattas av omgivningen beroende på tonfall, kroppsspråk och ords nyanser. Språkbruk samt möjligheter och risker vid egen kommunikation i digitala medier.

Ord och begrepp för att benämna elevnära händelser och föremål i elevens vardag. Vardagliga ords betydelseomfång och kategorisering i jämförelse med andra språk eleven kan, till exempel att flera ord på ett språk motsvaras av ett ord på ett annat språk.

Ordspråk och talesätt i jämförelse med andra språk eleven kan.

Eleven läser meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt. Eleven återger och kommenterar någon del av innehållet och visar begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor uppmärksammar eleven när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till för eleven enkla resonemang om texternas tydligt framträdande innehåll och jämför detta med egna erfarenheter.

Eleven visar ett grundläggande ordförråd i samtal om elevnära frågor och ämnen. I samtalen ställer eleven frågor, ger kommentarer och framför egna åsikter. När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att det huvudsakliga innehållet framgår. Dessutom ger och tar eleven enkla muntliga instruktioner. Eleven uppmärksammar när språkliga missförstånd uppstår och ber då om förtydliganden.

Eleven läser bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kommenterar och återger delar av innehållet och visar grundläggande läsförståelse. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna.

Matriser i planeringen
Matris med utgångspunkt i tala, lyssna, läsa, skriva.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback