Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

1800-1900-talens författare i Sverige, 8c vt-20

Alléskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 8 maj 2020

Tiden från 1860 och framåt var en tid fylld av förändringar. Mycket av litteraturen berörde på olika sätt samhällets orättvisor. Att skriva om sina upplevelser av samhället var viktigt för många. Samtidigt var det flera författare som under slutet av 1800-talet tyckte att det blev för tråkigt att läsa om allt elände så de hittade inspiration från romantiken och började skriva om mystiska saker och berättelser om den egna hembygden. I detta arbete kommer ni lära er mer om olika författare och hur de påverkades av det samhälle de levde i.

Din uppgift blir att i grupp:

  1. Ta reda på fakta om en författare som jag väljer åt er. Ta bland annat reda på hur författaren skrev, vilka typer av texter det var och hur de påverkades av den tid som författaren levde i och det som hände i samhället just då.
  2. Anteckna källorna och delge dem i slutet av presentationen. Resonera kring på vilket sätt du anser att de är tillförlitliga eller inte.
  3. Läs en bok, alternativt ett utdrag ur en bok, som författaren har skrivit.
  4. Redovisning:

Muntligt (obligatoriskt): Presentera er författare på ett sätt som klassen sent kommer att glömma (t ex gestalta författaren genom att berätta i jag-form, visa bilder, filmer, musik, referera till olika källor, intervjua och spela in). Läs gärna ett utdrag ur en av författarens texter som visar på sättet hen skrev. Om ni väljer att göra en google presentation ska den läggas in i classroom.

Skriftligt (valfritt): Välj en texttyp (t ex ett brev från eller till författaren, ett reportage om författaren, en insändare eller debattartikel där någon hyllar eller kritiserar författaren), skriv texten enskilt och lämna in i classroom. Läs upp texterna under den muntliga presentationen.

 

Utvärdering

1. Beskriv hur grupparbetet fungerade.

- Hur hjälptes ni åt och hur gjorde ni för att driva arbetet framåt?

- Hur bidrog du?

- Hur fungerade tidsplaneringen?

2. Beskriv hur den muntliga presentationen gick. Vad behöver du öva mer på?

3. Nämn någon eller några saker som du har lärt dig om våra svenska författare från 1800- och 1900-talen. Någon fakta som du tar med dig i framtiden och som ökar din allmänbildning.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Muntlig presentation - Lärandematris
Skriva text - Lärandematris
Resonera om författare, dess texter och tiden de levde i - Lärandematris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback