Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Människan-maten-kemin

Skapad 2020-03-20 14:11 i Ättekullaskolan Helsingborg
Kroppens funktion, matmältningssystemet och vilka atomer och molekyler vi behöver för att bygga upp vår kropp.
Grundskola 7 – 9 Biologi Kemi
Hur fungerar människroppen och vad behöver den för att fungera? Vilka är våra byggstenar och hur får vi i oss dem?

Innehåll

Vi kommer att lära hur 

Matriser

Bi Ke
Människan-maten-kemin

Rubrik 1

Kemin i maten
  • Ke  E 9   Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Nivå E
Matens kemi
Nivå C
Matens kemi
Nivå A
Matens kemi
Aspekt 1
Maten
Du kan på ett enkelt sätt förklara vilken sorts mat vi bör äta för att få i oss fett, kolhydrater och protein. Du har lite koll på hur mycket av varje vi bör äta varje dag. (Tallriksmodellen)
Du kan på ett utvecklat sätt förklara vilken mat vi bör äta för att få fett, kolhydrater och protein. Du ger förslag på en balanserad meny för en dag. Du nämner varför vatten är viktigt
Du kan på ett välutvecklat sätt förklara vilken mat vi bör äta för att få fett, kolhydrater och protein. Du ger förslag på en balanserad meny för en dag. Du förklarar varför vissa vitaminer och mineraler är viktiga i kroppen
Ny aspekt
Kemiska delar av maten
Du ger en enkel förklaring till vilket syfte fett, kolhydrater och protein har i kroppen Du förklarar på ett enkelt sätt om förbränning i kroppen.
Du delar upp kolhydrater och förklarar varför man bör äta olika sorters kolhydrater. Du ger en enkel förklaring på hur kolhydrater ser ut kemiskt Du ger en förklaring om hur cellerna förbränner energi och vilka restprodukter det blir.
Du delar upp kolhydrater och förklarar varför man bör äta olika sorters kolhydrater. Du ger en välutvecklad förklaring på hur fett, protein och kolhydrater (enkla, stärkelse, cellulosa) är uppbyggda kemiskt. Du förklarar cellandning med kemisk reaktionsformel.
Ny aspekt
Kroppens organssystem
Du ger en enkel förklaring till hur sömn, motion och bra mat verkar till att göra kroppen bättre. Du nämner två organsystem och hur de påverkas
Du ger en utvecklad förklaring till hur sömn, motion och bra mat verkar till att göra kroppen bättre Du går mer in på detalj hur man ska sova och hur man ska träna. Du nämner minst tre organsystem och hur de påverkas.
Du ger en välutvecklad förklaring till hur sömn, motion och bra mat verkar till att göra kroppen bättre. Du tar upp minst 5 organsystem (funktioner) och berättar välutvecklat hur de påverkas. Du berättar detaljerat hur man ska träna, ger förslag på bra träning. Du berättar hur man ska sova.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: