Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Säkerhet: Användning av "Pelarborrmaskin" eller andra utrustningar

Skapad 2020-03-21 10:19 i Sundbyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Slöjd
Pelarborrmaskin Plocka undan vid behov innan du börjar arbeta. Använd skyddsglasögon, andningsskydd (om det behövs) och skyddskläder. Skyddshandskar bör inte användas när du borrar, då det finns en risk att fastna. För att minimera risken ytterligare, se till att kläder inte sitter löst och att långt hår är uppsatt. Kontrollera alltid att maskinen är oskadad och i gott skick före användning.

Innehåll

En rörig arbetsplats bjuder nästan in till olyckor, så håll därför arbetsområdet rent. Plocka undan vid behov innan du börjar arbeta. Använd skyddsglasögon, andningsskydd (om det behövs) och skyddskläder. Skyddshandskar bör inte användas när du borrar, då det finns en risk att fastna. För att minimera risken ytterligare, se till att kläder inte sitter löst och att långt hår är uppsatt. Kontrollera alltid att maskinen är oskadad och i gott skick före användning.

 

Plocka undan vid behov innan du börjar arbeta. Använd skyddsglasögon, andningsskydd (om det behövs) och skyddskläder. Skyddshandskar bör inte användas när du borrar, då det finns en risk att fastna. För att minimera risken ytterligare, se till att kläder inte sitter löst och att långt hår är uppsatt. Kontrollera alltid att maskinen är oskadad och i gott skick före användning.

Se till att arbetsstycke och verktyg sitter fast och att arbetshuvud samt arbetsbord är fastlåsta. Det är viktigt att du inte försöker ”tvinga” maskinen utan att du låter den arbeta i det tempo som den är avsedd för. Om
kyl- eller smörjmedel behövs, kontrollera vilket som är rätt för det material du ska bearbeta och som passar det verktyg du ska använda. Lämna aldrig maskinen utan tillsyn när den är igång.

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: