Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Kemi, Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Kemin i vardagen, naturen och samhället åk 9 vt20

Svärdsjöskolan, Falun · Senast uppdaterad: 20 april 2020

I detta arbetsområde tittar vi närmare på olika kemiska föreningar och dess förekomst och användning i vardagen, naturen och samhället. Vi kommer mest att lära oss mer om syror och baser, om olika material och deras egenskaper men också lite elektrokemi. Vi kommer också att titta närmare på olika ämnen ur ett hållbarhetsperspektiv.

 INNEHÅLL OCH ARBETSSÄTT

Vi kommer att ha genomgångar, se filmklipp, arbete med instuderingsfrågor, göra olika laborationer (bland annat järnframställning, försurning och neutralisation, tvåltillverkning, framställning av olika estrar, batteriets princip och korrosion, hållfasthetstest) samt göra en enklare livscykelanalys över en produkt.

 

EXEMPEL PÅ BEGREPP

Syra, bas, neutralisation, vätejon, hydroxidjon, salt, pH-värde, pH-skala,indikator, försurning och havsförsurning,  oorganisk syra, alkohol, ester, korrosion, ädel och oädel metall,

 

REDOVISNING

Skriftligt prov syror och baser (Ke) - tisdag v18

Praktiskt prov med laborationsrapport (Ke/Bi)

Livscykelanalys (Ke/ Bi/ Tk)


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Människans användning av energi- och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling.

Kemiska processer vid framställning och återvinning av metaller, papper och plaster. Livscykelanalys av några vanliga produkter.

Olika faktorer som gör att material, till exempel järn och plast, bryts ner och hur nedbrytning kan förhindras.

Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Aktuella forskningsområden inom kemi, till exempel materialutveckling och nanoteknik.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Bearbetning av råvara till färdig produkt och hantering av avfall i någon industriell process, till exempel papperstillverkning och livsmedelstillverkning.

Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Matriser i planeringen
Visad kunskap inom arbetsområdet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback