Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Olika typer av texter och muntligt presentation

Modersmålsenheten, Kristianstad · Senast uppdaterad: 8 februari 2021

Vi kommer att jobba med olika typer av texter och hur de olika texter fungerar och användas i både muntlig och skriftlig kommunikation. (vecka 10-17)

Vi kommer att jobba med olika typer av texter genom att:

-Läsa och diskutera texter i olika genre för att se hur de är uppbyggda,hur språket är anpassat efter olika syfte,mottagare och sammanhang.

-Vi ska ha också genomgång om hur man skriver olika typer av texter,( instruerande texter åk 7, förklarande texter åk 8 och argumenterade texter åk 9).

-Du kommer att lära dig om hur de olika genre fungerar och användas i både muntlig och skriftlig kommunikation, genom olika övningar (läsa olika texter, lyssna på nyheter,argumentera,hur man gör muntlig presentation osv.

-Vi kommer tillsammans att träna på att skriva text i olika genre och sen du kan skriva egen text.Du får också att träna på att bearbeta din text med hjälp av lärarnas och kompis feedback och utifrån din egen värdering. 

-Skriftlig uppgift -instruerande text åk 7, förklarande text åk 8 och argumenterande text åk 9 , ska lämnas i unikum och presenteras muntligt.

Bedömning:

Som bedömningsunderlag ska användas elevens skrift uppgift och muntligt presentation.

  



 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar och arbetsbeskrivningar. Texternas innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Bildspråk och idiomatiska uttryck.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med begripligt innehåll och viss språklig variation med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.

Texterna kännetecknas av enkla beskrivningar och enkel berättarstruktur.

Eleven anpassar på ett enkelt sätt sina texters innehåll och språk så att de i huvudsak fungerar i de situationer som skrivandet avser.

Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
ML Tala, lyssna och samtala (åk7-9)
ML Att skriva (åk7-9)
Uppgifter
Skriv text och presentera muntligt

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback