Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friidrott åk 4-6

Skapad 2020-03-25 12:57 i Köpinge skola Kristianstad
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Under vecka 36-37 kommer vi ha idrott utomhus med fokus på friidrott.

Innehåll

Innehåll

Syfte 

Du som elev ska ges förutsättningar att utveckla din allsidiga rörelseförmåga och få intresse att vara fysiskt aktiv. Genom att få delta och möta olika grenar i friidrott. Där du får träna på hur du utför ett korrekt längdhopp och höjdhopp, hur du kastar med liten boll och tekniker till hjälp, grundläggande löp/springteknik samt olika begrepp kopplat till friidrottsgrenar. Via dessa saker väcka ett intresse att delta i olika aktiviteter genom att vara fysiskt aktiv.  

 

Mål

 • Delta aktivt och gör ditt bästa utifrån dina förutsättningar.
 • Utveckla din balans, rytm, kroppskontroll, teknik och kraftinsats.
 • Träna grovmotoriska grundformer (springa, hoppa) samt sammansatta former genom grundläggande friidrottsgrenar. 

 

Metod

 • Olika grenar inom friidrotten och gå igenom de grundläggande rörelserna och reglerna i grenen.
 • Träna på att förfina tekniken i de olika grenarna.
 • Bedömning & Dokumentation

 

Bedömning & Dokumentation

 • Deltar aktivt och gör ditt bästa utifrån dina förutsättningar.
 • Din förmåga att utföra friidrottsgrenarna med balans, kroppskontroll, teknik och kraftinsats.
 • Hur effektivt du arbetar under lektionerna och jobbar på de moment som behöver utvecklas.

 

Dokumentationen består av observationsprotokoll från undervisningen.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  Idh  1-3
 • Lekar och rörelse i natur- och utemiljö.
  Idh  1-3
 • Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
  Idh  4-6
 • Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  4-6
 • Lekar och andra fysiska aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.
  Idh  4-6

Matriser

Idh
Friidrott åk 4-6

Friidrott

Godtagbara kunskaper Nivå 1
Jag...
Mer än godtagbara kunskaper Nivå 2
Jag...
Mer än godtagbara kunskaper Nivå 3
Jag...
60 m & 800m
 • Idh  E 6
Genomför löpmomenten på ett delvis fungerande sätt (Fotisättning, kroppshållning, armpendling och passage vid häck) Springer 60m så fort jag kan samt springer större delen utan att gå under 800 m.
Genomför löpmomenten på ett relativt välfungerande sätt. (Fotisättning, kroppshållning, armpendling och passage vid häck) Förstår och praktiserar temposkillnaden i kort- och långdistanslöpning. Kan springa 60m med en hyfsad löpteknik.
Genomför löpmomenten på ett välfungerande sätt. (Fotisättning, kroppshållning, armpendling och passage vid häck) Springer 60 m så fort jag kan och försöker pressa mig till att prestera bättre och bättre med en bra löpteknik.
Höjdhopp
 • Idh  E 6
Utför höjdhopp med delvis god rytm och balans. Exempel: Utför hopp, men kanske har svårt att anpassa ansatsen så att upphopp och passage kan utföras korrekt. Höjd: Deltar i idrottslektioner där vi tränar höjdhopp. Jag provar både sax- och flopptektik.
Utför höjdhopp med relativt god rytm, balans och teknik. Kan upprepa övningen med liknande resultat. Exempel: Utför hopp med bra ansats och upphopp men har svårt att kombinera detta med en bra passage. Har hittat min upphoppsfot och tränar på att använda både sax- och floppteknik.
Utför höjdhopp med god rytm, balans och teknik. Kan upprepa rörelserna med samma goda resultat. Exempel: Utför hopp med bra tajming och teknik, där ansats, upphopp och passage utförs på ett välfungerande sätt. Har hittat min hoppteknik, flopp eller sax. Jag hoppar över ribba med den teknik som jag tycker är bäst.
Längdhopp
 • Idh  E 6
Utför längdhopp med delvis god rytm och balans. Exempel: Utför hopp, men kanske har svårt att anpassa ansatsen så att upphopp och passage kan utföras korrekt. Gör avstamp med en fot och gör ett hopp när jag landar i längdhoppsgropen.
Utför längdhopp med relativt god rytm, balans och teknik. Kan upprepa övningen med liknande resultat. Exempel: Utför hopp med bra ansats och upphopp men har svårt att kombinera detta med en bra passage. Springer fortare i min ansats för att få med mig farten in i längdhoppen.
Utför längdhopp med god rytm, balans och teknik. Kan upprepa rörelserna med samma goda resultat. Exempel: Utför hopp med bra tajming och teknik, där ansats, upphopp och passage utförs på ett välfungerande sätt. Trycker ifrån med min avstampsfot för att göra ett längre hopp.
Kast
 • Idh  E 6
Utförr kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett delvis fungerande sätt. Kastar liten boll med överhandskast och siktar långt bort och högt upp.
Utför kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett relativt välfungerande sätt. Kastar liten boll med överhandskast och siktar långt bort och högt upp. Jag tar på ett naturligt sätt lite sats för att bollen ska komma längre.
Utför kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett välfungerande sätt. Kastar naturligt och med bra teknik en liten boll med överhandskast. Jag siktar långt bort och högt upp. Jag tar på ett naturligt sätt lite sats för att bollen ska komma ännu längre.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: