Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Litteraturcirkel "En sekund i taget"

Ärentunaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 26 september 2020

"Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också. Elektriciteten är borta och det är så mörkt i trapphuset att jag inte ser var jag sätter fötterna, men jag springer ändå, bort. Stegen ekar mot väggarna. Ditt fel, ekar de. Ditt fel. Nej, stanna." Så börjar Sofia Nordins tredje ungdomsroman. En gripande, otäck och väldigt intressant berättelse om Hedvig, vars hela familj dött i en mystisk feber. Hon lämnar lägenheten, vet inte om det finns några fler människor kvar i världen eller om hon är helt ensam kvar.

Vi ska läsa boken "En sekund i taget" av Sofia Nordin. Ni ska alla ingå i en bokcirkel. Klassen delas in i grupper och alla medlemmar i gruppen får en roll och uppgift i bokcirkeln. Alla kommer byta roll efter varje vecka. Ni läser och reflekterar över er uppgift inför varje möte i er grupp och skriver ned era anteckningar i loggboken. Under mötet i bokcirkeln har alla ansvar att presentera det man kommit fram till under läsningens gång. Rollerna i bokcirkeln är exempelvis:

Diskussionsledare, sammanfattare, persongranskare, citerare, muljöbeskrivare, sammankopplare.

Läsbeting till fredagar:

V 40 Läs t o m s 51

V 41 Läs t o m s 96

V 42 Läs t o m s 146

V 43 Läs ut boken

Vi läser och förbereder på lektionerna, men om man behöver tar man hem och gör klart. Viktigt att vara förberedd till mötet

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Matriser i planeringen
Litteraturläsning i svenska åk 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback