Skolbanken Logo
Skolbanken

Utvärdering Matematik VT20

Rödklövergatans förskola, Ale · Senast uppdaterad: 12 juni 2020

utvärdering av matematik och bibbi, Myran VT20

 

Analys Matematik

 

 

 

Vi har nu arbetat med matematik på avdelningen. Bibbi som är matematiken har varit och hälsat på och tagit med sig övningar till barnen. Precis som när vi arbetade med språk har vi även denna gång arbetat mycket med repetition.

 

Vi introducerade bibbi på en samling och pratade lite om vad matematik var.

 

Ett av målen var att barnen skulle ge möjligheten att lära sig urskilja olika färger och mönster. Därför har vi arbetat med sortering/kategorisering.

 

Vi började med att de fick matcha babblarnas figurer med olika färgade papper (ex bibbi med ett gult papper). Vissa barn tyckte det var enkelt medan det var svårare för andra. Med stöd av oss vuxna tror vi att vi även fick med de andra. Att de tyckte att det var svårt kan bero på att de ännu inte utvecklat den förståelsen och ser därför inte likheten mellan figuren och färgen. Det kan även ha berott på att vi i personalen inte var tillräckligt tydliga i instruktionerna till en början. 

 

Till en början tog vi fram alla Babblare och alla papper. Vi märkte snart att det var för mycket för vissa och för att möta barnen på deras nivå valde vi att ta bort en del figurer/papper. Kvar blev två figurer och två papper. De skulle nu bara para ihop rätt färger. Efter denna anpassning upplever vi att de förstod syftet/övningen. När vi vid senare tillfälle la till fler figurer/färger upplever vi att barnen förstod övningen och att de även klarade av uppgiften. Självklart var det vissa som ännu inte gjorde det.

 

Vi har genom hela matematiken arbetat med sortering. Vidare har barnen fått sortera andra föremål också. Detta var för att de skulle ges möjligheten att urskilja olika färger/mönster men också för att de skulle ges möjligheten till variation. Efter att ha sorterat babblarna började vi med att sortera lego. Vi bytte ut pappret mot lego. Vi kände att vi fick börja om igen då barnen inte förstod uppgiften igen. Detta tolkar vi som att de antagligen inte förstod från början heller då det genast blev svårare. Barnen förstod alltså uppgiften när sorterade och parade ihop papper med babblarnas figurer, men inte när vi sorterade och parade ihop babblarnas figurer med legot.

 

Barnen tar av sig sina strumpor hela tiden och det har blivit ”en grej” att vi alltid letar strumpor med dem. Därför valde vi att göra en övning där de skulle para ihop strumpor. Detta gick över förväntan då även de som haft svårt för de tidigare övningarna, hängde med på denna. Detta tolkar vi vara för att denna övning var väldigt konkret för dem, men också för att de kunde använda sina tidigare erfarenheter och på så sätt kunde de applicera dessa erfarenheter på denna övning.

 

Ett annat mål för temat matematik var att barnen skulle ges möjligheten att lära sig räkna till fem. Detta har vi inte gjort några speciella övningar för att ge dem möjligheten till att lära detta, men vi har genom ett undervisande förhållningssätt arbetat med det varje dag. I samlingar har vi räknat, vid blöjbyten, matsituation, tamburen och i lekar. I princip hela tiden. Vi märker en stor utveckling och de flesta av våra barn hänger med i räknandet. Antigen genom att räkna, ljuda eller följa med, med fingrarna. Vår tolkning av detta är att de utvecklat denna förmåga för att de har ”matats” med räknandet hela dagarna. I alla situationer under dagen och på alla möjliga varierande sätt.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback