Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

3 - 6

Skiss och plåt (del 1 och del 2)

Piratenskolan, Simrishamn · Senast uppdaterad: 13 april 2020

Del 1: information om plåt, göra skiss och teckning, samla material och verktyg - - - - Del 2: arbetsbeskrivning, plocka fram, arbete, slöjdlogg, plocka undan

Del 1

information om plåt, göra skiss och teckning, samla material och verktyg

 

Öppna din slöjdlogg, gör en ny sida, skriv datum - skiss och plåt - del 1.

Du ska jobba med plåt. Läs följande text om plåt.

Metallplåt finns i alla hem. Med plåt skapar människor många olika föremål. En metall som har en mycket större yta än tjocklek kallas plåt. Om ett pappersark, som har en mycket större yta än tjocklek, vore tillverkat av metall skulle det istället kallas plåt. Diskmaskiner, kylskåp, spisar, läskburkar och konservburkar är föremål i hemmet som består av plåt. I bilar, kylskåp och tvättmaskiner är plåten tillverkad av stål. Stålplåt är oftast målad för att den ska skyddas mot rost, men den kan också vara behandlad på andra sätt. Plåten kan vara galvad, förtennad eller rostfri. Stålplåt är starkare och hårdare än aluminiumplåt. Plåt av metallen aluminium används till läskburkar och andra behållare för vätska. Aluminium rostar inte och väger mindre än stål. Aluminium är också mjukt och ganska lätt att forma.

Du ska göra en skiss och en teckning på föremålet som du ska tillverka. Titta på instruktionerna.
När du har tittat färdig, hämta papper och penna och gör som de visar i klippet. Titta igen, pausa, skissa, titta, pausa, skissa, … . 
Jobba vidare tills du är nöjd med din skiss och har en teckning som du kan använda som mall när du börjar jobba med plåt.

Ta bilder på dina skisser och din teckning i din slöjdlogg. Skriv gärna hur du kom fram till formen och hur du tänkte under tiden du skissade. Spara dina skisser och din teckning till del 2.

 

Till del 2 behöver du material och verktyg.

Material - kolla bilden

Provpåsklämmor, även kallade jungfruben, är lämpliga för att sammanfoga materialet. Ett annat alternativ är att använda häftstift och vika nålen med en tång på baksidan av plåten. Läskburkar, folieformar för infrysning av mat eller ”take away”-lådor av aluminiumplåt är exempel på material som kan fungera för uppgiften.  Ståltråd kan du hitta i kasserade anteckningsblock, brödklämmor eller gem.

 Verktyg  - kolla bilden

De redskap och verktyg som används i Slöjdlexikon har du kanske inte hemma. Ofta kan köksredskap användas och kanske har du något enstaka verktyg hemma. En hammare, kombinationstång och en skruvmejsel kan man komma ganska långt med. Nagelfilar, konservöppnare, grov hushållssax, potatisskalare/rotfruktsskalare, stekpincett, mortel av metall och linjaler är exempel på redskap som också kan användas för att slöjda i plåt.

 

Gör en ny sida i slöjdloggen. Skriv datum - material plåt. Samla material, ta foto och skriv vad du hittade.

Gör sedan en sida till, skriv datum - verktyg plåt. Samla verktyg och redskap, ta foto och beskriv verktygen.

 

Kolla med föräldrarna om du får använda materialet och verktygen du hittade. Vissa saker får kanske ligga på sin vanliga plats hemma, andra kan du samla på ett ställe för att börja jobba nästa gång. Plåt får vassa kanter och det är lätt att man skär sig. Arbetshandskar eller några handskar som du inte är så rädd om kan skydda dina händer när du arbetar.

Be dina föräldrar kolla på detta klipp så att de vet vad du ska jobba med nästa gång och kanske kan ni förbereda en del tillsammans.

  

Del 2

arbetsbeskrivning, plocka fram, arbete, slöjdlogg, plocka undan

 

Förra gång gjorde du skisser och en teckning för att tillverka en huvudfoting. Kolla nu på arbetsbeskrivningen

Plocka fram din teckning, material och verktyg. Kanske får du ändra din teckning och anpassa till material och verktyg som du har hemma.

Tänk på att plåt får vassa kanter och det är lätt att man skär sig. Handskar kan skydda dina händer när du arbetar. Var försiktigt! Jobba på ett underlag som tål metall och verktyg.

 

Öppna din slöjdlogg, gör en ny sida och skriv datum - skiss och plåt del 2

Idag är det viktigt att du dokumenterar under tiden du arbetar. Läraren kan inte se vilket material du använder och när du byter verktyg. Ta många bilder och skriv förklarande text under bilderna. Läraren kan inte heller höra dig sucka när något inte blir som du hade tänkt dig eller dina glädjerop när allt blir precis som du ville ha det. Dokumentera allt du gör och tänker i ord och bild.

 

Arbete

Det finns två arbetsbeskrivningar till huvudfoting, en till slöjdsalen som du precis tittade på och en anpassad för att jobba hemma. Den första kan du använda som inspiration, den andra när du jobbar själv.

Se först hela filmen. Börja sedan om från början. Pausa filmen och prova handarbetet. Se vidare på filmen när du känner att du förstår. Gå tillbaka/repetera när du inte förstår instruktionen, pausa och försök igen.

Är det svårt? Allt är svårt till en början, men om du provar om och om igen så blir resultatet alltid bättre.

Glöm inte slöjdloggen under tiden du jobbar. Att ta ett foto tar inte lång tid.

 

När du är färdig, plocka undan resten av materialet och lägg tillbaka verktygen var du hittade dem. Och sist, men inte minst, ta foto i din slöjdlogg och ta med ditt föremål till skolan.

 

Lycka till


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback