Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skapa reklamkampanj

Skapad 2020-04-03 10:27 i Rönnowskolan Kristianstad
Någon älskar reklam medan andra hatar den. Hur som helst så möter vi reklam varje dag. Hur påverkas vi av den?
Grundskola 9 Svenska
En bild säger mer än tusen ord... under några veckor kommer vi att arbeta med bilder och hur de påverkar oss. Vi kommer även prata om reklam och vilka strategier som reklamskapare använder för att påverka oss att köpa deras produkt.

Innehåll

Arbetssätt

Vi kommer under vecka 16-20:

- prata om vilka sätt det finns att göra reklam på och hur vi påverkas av dem

- samtala om några typiska trick inom reklambranschen

- analysera reklambild

- arbeta med att göra egna reklamfilmer/ affischer

- redovisa reklamfilmerna/affischerna för klassen

 

 Lektionsuppgifter

v.16-17 Genomgång reklam. Du blir tilldelad en reklamannons som du analyserar utifrån frågor (detta görs i Google Classroom).

v. 17-19 Reklamfilm/reklamaffisch: I mindre grupper ska ni göra en reklam för en produkt. I era förberedelser ska ni titta på reklam för liknande                  produkter. Hur brukar de se ut? Finns det några ord som ofta används? Vilken typ av "reklamtrick" använder man?  

v. 19-20 Redovisningar reklamkampanj

 

Bedömning

Jag kommer bedöma din förmåga att skapa en reklamannons/film där bild, text och eventuellt ljud samspelar för att få fram ett budskap.

 • Du utformar en reklamkampanj muntligt eller skriftligt där du visar  att du känner till grunderna för att sälja en produkt.
 • Du visar med språk och bild/språk att du är medveten om vem mottagaren är. Du jobbar aktivt med språket.
 • Du gör en muntlig presentation av din reklamkampanj där du tydligt berättar om val av ord och bild och de sätt du anser att dessa samspelar för att göra en intresseväckande reklam. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  Sv  7-9
 • Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Reklam

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Reklamaffisch/ reklamfilm
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: