Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Vad ska man göra för att mår bra, här i Sverige och i ditt hemland

Modersmålsenheten, Kristianstad · Senast uppdaterad: 11 maj 2020

En beskrivande text kan vara en text där du berättar om något. T.ex. ett djur, ditt hemland, en känd person ,... eller en annan typ av beskrivande text är när man ger någon råd och tips. Vi kommer att titta på hur en beskrivande text är uppbyggd, med rubrik, klassifikation och underrubriker. Eleverna kommer att träna på jämförelseperspektiv. Arbetet kommer att avslutas med att eleverna planerar och skriver en egen beskrivande text, Hur man ska göra för att mår bra , här i Sverige och i ditt hemland?

 

I undervisningen jobbar vi  vad är en beskrivande text , under veckan 16-19. Du kommer att lära dig om att:

  • Hur är den uppbyggnad, dvs. rubriken,  inledande klassifikation/ inledning  , 2 eller flera mellanrubriker . avslutning. 
  • Kunna planera och skriva en beskrivande text som innehåller jämförelseperspektiv  
  • Kunna använda grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet. 
  • Kunna reflektera över utifrån jämförelser med svenska förhållandet . 

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar och arbetsbeskrivningar. Texternas innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Bildspråk och idiomatiska uttryck.

Aktuella samhällsfrågor i områden där modersmålet talas, i jämförelse med liknande frågor i Sverige.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med begripligt innehåll och viss språklig variation med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.

Texterna kännetecknas av enkla beskrivningar och enkel berättarstruktur.

Eleven anpassar på ett enkelt sätt sina texters innehåll och språk så att de i huvudsak fungerar i de situationer som skrivandet avser.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring några kunskapsområden och samhällsfrågor med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.

Eleven gör då enkla jämförelser med egna erfarenheter och förhållanden i Sverige och drar enkla och till viss del underbyggda slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till.

Matriser i planeringen
ML Tala, lyssna och samtala (åk7-9)
ML Att skriva (åk7-9)
Uppgifter
Hur man gör , för att må bra här i Sverige och i ditt hemland?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback