Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Befruktning och fortplantning

Skapad 2020-04-14 11:20 i Nybohovsskolan Stockholm Grundskolor
Förökning - befruktning och fortplantning.
Grundskola 6 Biologi
Vi kommer att arbeta med förökning, befruktning och fortplantning. Olika sätt att föröka sig och olika sätt för befruktning. Vi lär oss om könsorgan och hur barn blir till.

Innehåll

Förökning med hanar och honor. Utan hanar och honor. Befruktning utanför och inne i kroppen. Människans könsorgan.  Hur ett barn blir till. Puberteten - att bli vuxen. Olika sätt att ta hand om sina ungar.

 

Vecka: 

 

V. 17- 23

 

 

 

Syfte: 

 

Genom undervisningen ska eleverna få möjlighetet att utveckla kunskaperna i att använda digitala verktyg och programering för att kunna undersöka problemställningar och matematiska begrepp, göra beräkningar för att programera, presentera och tolka data. 

 

 

 

Mål:

Du ska kunna förklara och ge exempel på hur förökning går till med hanar och honor samt utan hanar och honor. Du ska kunna berätta skillnaden mellan befruktning utanför kroppen och befruktning inne i kroppen. Du ska kunna ge exempel på hur kroppen förändras när man kommer i puberteten. 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetssätt: 

 

Vi kommer att arbeta med Koll på NO 6 

Vi kommer att rita och skriva i våra anteckningsböcker. 

Vi kommer att titta på olika filmer.

Vi kommer att föra diskussioner i klassrummet. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
  Bi  E 6
 • Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
  Bi  E 6
 • I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
  Bi  E 6
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
  Bi  C 6
 • Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
  Bi  C 6
 • I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
  Bi  C 6
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
  Bi  A 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
  Bi  A 6
 • I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
  Bi  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: