Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friidrott 3-5

Skapad 2020-04-14 13:58 i Rinkaby skola Kristianstad
Grundskola 3 – 5 Idrott och hälsa
Hoppgrenar, löpgrenar, kastgrenar.

Innehåll

Detta kommer du lära dig:

- Hur du utför ett korrekt längdhopp och höjdhopp (sax och flopp).

- Skillnaden mellan stöt/kast

- Hur du stöter kula och olika tekniker till hjälp

- Grundläggande löp/springteknikArbetssätt:
- Olika grenar inom friidrotten och gå igenom de grundläggande rörelserna och reglerna i grenen.
- Träna på att förfina tekniken i de olika grenarna.
- Träna grundformer genom grundläggande friidrottsövningar.
- Hinderbanor och andra grovmotoriskt främjande aktiviteter.

 

Bedömning:
- Elevens förmåga att utföra friidrottsgrenarna med balans, kroppskontroll, teknik och kraftinsats.
- Hur effektivt eleven arbetar under lektionerna och jobbar på de moment som behöver utvecklas.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
  Idh  4-6
 • Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  4-6

Matriser

Idh
Friidrott 3-5

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
60m
Genomföra löpmomenten på ett delvis fungerande sätt (Fotisättning, kroppshållning, armpendling och passage vid häck) Du springar 60m så fort du kan samt springer större delen utan att gå under en längre joggingrunda. 
Genomföra löpmomenten på ett relativt välfungerande sätt. (Fotisättning, kroppshållning, armpendling och passage vid häck) Du förstår och praktiserar temposkillnaden i kort- och långdistanslöpning. Kan springa 60m med en hyfsad löpteknik. 
Genomföra löpmomenten på ett relativt välfungerande sätt. (Fotisättning, kroppshållning, armpendling och passage vid häck) Du springer 60 m så fort du kan och försöker pressa dig till att prestera bättre och bättre med en bra löpteknik.
Höjdhopp
Utföra grenarna med delvis god rytm och balans. Exempel: Utför hopp, men kanske har svårt att anpassa ansatsen så att upphopp och passage kan utföras korrekt. Höjd: Du deltar i idrottslektioner där vi tränar höjdhopp. Du provar både sax- och flopptektik.
Utföra grenarna med relativt god rytm, balans och teknik. Kan upprepa övningen med liknande resultat. Exempel: Utför hopp med bra ansats och upphopp men har svårt att kombinera detta med en bra passage. Du har hittat din upphoppsfot och tränar på att använda både sax- och floppteknik.
Utföra grenarna med god rytm, balans och teknik. Kan upprepa rörelserna med samma goda resultat. Exempel: Utför hopp med bra tajming och teknik, där ansats, upphopp och passage utförs på ett välfungerande sätt. Du har hittat din hoppteknik, flopp eller sax. Du hoppar över ribba med den teknik som du tycker är bäst.
Kast
Utföra kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett delvis fungerande sätt. Du kastar liten boll med överhandskast och siktar långt bort och högt upp.
Utföra kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett relativt välfungerande sätt. Du kastar liten boll med överhandskast och siktar långt bort och högt upp. Du tar på ett naturligt sätt lite sats för att bollen ska komma längre.
Utföra kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett välfungerande sätt. Du kastar naturligt och med bra teknik en liten boll med överhandskast. Du siktar långt bort och högt upp. Du tar på ett naturligt sätt lite sats för att bollen ska komma ännu längre. 
Längdhopp
Utföra grenarna med delvis god rytm och balans. Exempel: Utför hopp, men kanske har svårt att anpassa ansatsen så att upphopp och passage kan utföras korrekt. Du gör avstamp med en fot och gör ett hopp när du landar i längdhoppsgropen. 
Utföra grenarna med relativt god rytm, balans och teknik. Kan upprepa övningen med liknande resultat. Exempel: Utför hopp med bra ansats och upphopp men har svårt att kombinera detta med en bra passage. Du springer fortare i din ansats för att få med dig farten in i längdhoppen.
Utföra grenarna med god rytm, balans och teknik. Kan upprepa rörelserna med samma goda resultat. Exempel: Utför hopp med bra tajming och teknik, där ansats, upphopp och passage utförs på ett välfungerande sätt. Du trycker ifrån med din avstampsfot för att göra ett längre hopp.  
Kula
Utföra kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett delvis fungerande sätt. Du provar på att stöta kulan med de tekniker vi går igenom.
Utföra kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett relativt välfungerande sätt. Du koncentrerar dig på att göra en korrekt stöt och tar till dig av instruktioner för att utvecklas.
Utföra kasten/stötarna med avsedda tekniker på ett välfungerande sätt. Du stöter kula med liten ansats
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: