Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bokprojekt och språkhistoria

Skapad 2020-04-20 13:09 i Östergårdsskolan Halmstad
Grundskola F
Nu är snart läsåret slut och det är dags på påbörja de sista två arbetsområdena innan det är dags för sommarlov. Vi kommer fram till skolavslutningen arbeta med två saker: Ett bokprojekt och språkhistoria

Innehåll

Under terminens sista del kommer vi att arbeta med två saker parallellt

Bokprojektet: Stjärnlösa nätter

Språkhistoria

Under bokprojektet kommer vi tillsammans att läsa boken ”Stjärnlösa nätter”. Vi kommer att läsa tillsammans och diskutera bokens innehåll och tema. Du kommer också individuellt få svara på frågor och reflektera kring bokens innehåll och budskap. Vi kommer lyssna på författarens sommarprat och avsluta med ett boksamtal som blir din bedömningsuppgift.

Vi kommer också avrunda terminen med ett arbete kring språkhistoria. Vi kommer titta lite på hur språket har utvecklats och hur det kommer sig att vi pratar olika språk i olika länder. Varför kan man exempelvis förstå vissa ord på tyska – fastän man kanske inte kan språket? Och varför är norskan lättare att förstå än finskan?

Vi kommer att: ha korta genomgångar, titta på film, arbeta med olika uppgifter och göra ett faktaarbete kring något som intresserar dig lite mer. Som bedömningsuppgift du få välja att fördjupa dig i en period under svenska språkhistorien alternativt fördjupa dig lite mer i ett av våra nordiska språk. Du ska leta fakta, bedöma olika källors tillförlitlighet samt lämna in ett skriftligt arbete som du sedan presenterar muntligt för övriga i gruppen.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: