Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De enkla maskinerna

Skapad 2020-04-20 18:08 i Johannesbäcksskolan Uppsala
Grundskola 4 – 6 Teknik
Vilka är de enkla maskinerna? Vad innebär mekanikens gyllene regel? Hur har dessa uppfinningar utvecklats under historiens gång? Det kommer du att kunna efter detta arbetsområde.

Innehåll

Du kommer att få lära dig om de enkla maskinerna med hjälp av lektioner, filmer och diskussioner. Hur de såg ut och användes från början när de uppfanns och hur de ser ut och används idag.

Efter avslutat arbetsområde kommer du att få svara på ett skriftligt prov där du får berätta om maskinerna och dess utveckling samt hur mekanikens gyllene regel kan kopplas och förklaras till dessa maskiner.

Kopplingar till läroplanen

  • Kunskapskrav
  • Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla tekniska lösningar i vardagen och några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
    Tk  E 6
  • Eleven kan förklara enkla tekniska lösningar i vardagen och hur några ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
    Tk  C 6
  • Eleven kan förklara enkla tekniska lösningar i vardagen och hur några ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.
    Tk  A 6

Matriser

Tk
Sammanfattande matris för arbetsområdet Enkla maskinerna

Insats krävs
E-Nivå
C-Nivå
A-Nivå
Tekniska lösningar
Eleven kan beskriva och ge exempel på de enkla maskinerna och hur några av dem fungerar. Några exempel kan också ges på hur de användes förut samt idag.
Eleven kan beskriva och ge flera exempel på de enkla maskinerna och hur flera av dem fungerar. Flera exempel kan också ges på hur de användes förut samt idag och några vetenskapliga begrepp används.
Eleven kan beskriva och ge exempel på de flesta av de enkla maskinerna och hur de fungerar. Många exempel kan också ges på hur de användes förut samt idag med ett utvecklat vetenskapligt språk.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: