Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Barns läsutveckling

Myrans förskola, Säter · Senast uppdaterad: 26 oktober 2020

Barns läsutveckling är ett av Säter kommuns gemensamma utvecklingsområden. Många barn har intresse av böcker och läsning hemifrån. Vi vill att alla barnen ska få möjlighet och känna glädje över att få tillträde till sagornas värld.

NULÄGE

De nya barnen håller på att lära sig känna igen sitt namn. Vi har namnlappar med magnet (som sitter på Whiteboardtavlan i Mysis) där vi varje dag ser vilka barn som är här, sjuka och lediga. Vi har namnlappar som vi visar upp och när de ser sitt namn får de gå och ta mat vid buffébordet. Vi har också placeringskort där de ska sitta och äta. Barnen hämtar sina namnlappar när de ska försöka skriva sitt namn. Vi har läsvila varje dag och kommer senare i höst ha Läsgrupper en förmiddag i veckan. Vi ska ha projektet ”Äldre läser  för allas barnbarn” där en pensionär som kommer och läser för ett par barn då och då. Vi har böcker på flera håll som barnen kan sätta sig att läsa själva när de vill.

SYFTE/MÅL

- Barnen ska kunna skriva och känna igen sitt namn innan de börjar förskoleklass.

- Barnen ska vara nyfikna och känna läsglädje både när vi läser för dem och att de vill ”läsa” själva.

- Eftersom vi har barn med annat modersmål än svenska ska alla barn få möjlighet att "läsa" böcker på sitt språk.

- Alla barn ska få uppleva att det finns många olika språk.

 

METOD/GENOMFÖRANDE:

Barnen får skriva sina namn på whiteboardtavlan i vårt samlingsrum. Vi fortsätter titta på namnlapparna när vi ser vilka som är här och vilka som är lediga och sjuka. Vi fortsätter också visa upp namnlapparna som visar i vilken ordning de får gå och ta lunch.

Vi har läsgrupper en förmiddag i veckan. Genom att vi delar upp dem i tre grupper blir det lättare att dela in dem efter mognad och barnen blir färre i varje grupp än på de vanlig läsvilorna som vi har varje dag, där vi har två grupper. Det blir lättare för barnen att komma till tals om sagan.Vi ser till att vi har böcker på alla språk både i föräldrahyllan och bland våra andra låneböcker. Vi försöker låna samma bok på både svenska och andra språk så att barnen ser skillnaden.

I projektet "Äldre läser...", varannan vecka får fyra barn möjlighet att höra sagor i grupper om två och två, vilket ger ännu mer möjlighet att prata om vad de får höra. 

Från och med januari har vi spelgrupper istället för läsgrupper den vecka som K kommer och läser för några barn genom projektet. Det tränar också språk i mindre grupp, och barnen lär sig olika spelregler så de sen kan spela utan att en vuxen alltid är med.

Vi läser även spontant när barnen kommer och vill höra en bok.

Alla små teman vi arbetar med innehåller mycket språkträning, de lär sig nya ord och känna igen ordbilder och även skriva.

*Sopsortering

*Snickra

*Skapande

 

DOKUMENTATION:

En gång per termin tar vi kort när barnen skrivit sitt namn och sätter in i deras portfoliopärmar. Där kan de se sin egen skrivutveckling.

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback