Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Minoritetsspråk och dialekter SV 7A VT20

Skapad 2020-04-21 15:36 i Torpskolan Lerum
Grundskola 7 – 9 Svenska
Vi lär oss om minoritetsspråk och dialekter i Sverige! Det är viktigt att kunna eftersom svenska inte är det enda språk som talas i Sverige, samt att vissa dialekter knappt låter som svenska!

Innehåll

Planering

Vi ska arbeta nära Sveriges olika minoritetsspråk och dialekter! Detta gör vi genom att lyssna på exempel, filmserien Jakten på språket samt kapitel 8 i Spegla Språket, s. 211-224. Vi kommer även titta på filmen Cloudboy.

 

Minoritetsspråk: Vi läser och ser på filmer om de 5 svenska minoritetsspråken. Sen delas klassen in i grupper där varje elev ska presentera om ett språk. Gruppredovisningen spelas in och bedöms. 

 

Dialekter: Vi läser och söker information om olika svenska dialekter. Även här så presenterar vi om var sin dialekt och beskriver den + spelar upp exempel. Gruppredovisningen spelas in och bedöms.

 

Jakten på språket 

https://sli.se/apps/sli/?db=3

Sök på Jakten på språket. Vi kommer titta på avsnitten på lektion, men om du är hemma eller känner att du behöver titta en gång till så har du dem här!

 

Spegla Språket:

Vi läser och går igenom kapitlet tillsammans. Gör ett dokument som du döper till t ex  "minoritetsspråk dialekter uppgifter". Vi jobbar med följande:

S. 211 - 1 Reflektera. A - B.

S. 212 - 2. Diskutera.

S. 218 - 3. Diskutera. A - E.

S. 219 - 4. Diskutera. A - D.

S. 221 - 5. Reflektera. A - B. 

S. 221 - 6. Diskutera. A - D.

S. 224 - 7. Diskutera.

S. 224 - 8. Undersök. A - C.

 

Matris till planeringen kommer!

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: