Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Högläsning

Skapad 2020-04-22 10:19 i Trädgårdens förskola Helsingborg
Förskola
Högläsning .

Innehåll

Vi tycker att det är viktigt att ge barnen tillgång till litteratur och berättelser. Det främjar språkutvecklingen och utvecklar deras fantasi.

Ett barn som har ett rikt språk med stort ordförråd har lättare för läsinlärning. Detta leder i förlängningen att de har lätta att lyckas i alla skolämnen.

Barn som får en kärlek till böcker har en stor källa till lycka.

Vi vill att barn skall lära sig att använda och uppskatta böcker.  Barnen har fri tillgång till böcker så de kan läsa om sådant de är intresserade av. Därför har vi böcker i alla våra lärmiljöer, det finns faktalitteratur vid våra olika ämnesområden så att barnen kan titta på och läsa om växter och djur vid naturmaterielet . Vid geografi och historia finns det böcker till dessa ämnen. 

Vi har en fin läsvrå med plats för två barn där de kan sitta och läsa i lugn och ro.

Vi sitter och läser högt för barnen i samlingen, men även i smågrupper i vår mysiga soffa där man kan läsa och diskutera böckerna utan att bli störda. Vi har olika typer av materiel som används vid sagoläsande och berättande. Vi använder oss av sagopåsar med föremål, flanosagor och vi dramatiserar berättelser. Barnens favoritsaga, Petter och hans fyra getter, är laminerad sida för sida och sitter på en vägg så att de själva kan stå och läsa. 

På avdelningen arbetar vi mycket med hur man är en bra kompis. Vi har bland annat läst Tio små kompisböcker, de handlar om olika känslor och hur man hanterar dem. Man får följa Kanin och hans kompisar i deras vardag och lekar.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: