Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

9

Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak vecka 19-24

Genarps skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 23 april 2020

Hur påverkar ANDT kroppen och vårt mående? Vad är beroende?

Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak

Lektionsplan för åk 9 , ämne biologi

Förberedd av Helene Christensson

KURSKOD TILL CLASSROOM: rh6apml

SYFTE

 

  • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa
  • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen

MÅL

Att känna till fakta kring hur ANDT påverkar kroppen och måendet. Att kunna använda denna fakta i diskussioner kring hälsa och sjukdom. Skilja på vad som är fakta och värderingar. Bemöta påståenden och argument. Ta ställning utifrån sina kunskaper och motivera tänkbara konsekvenser.

MATERIAL SOM BEHÖVS

 

Chroombook (där når du studi.se via skolportalen och har biologiboken i gleerupsportal, kapitel 8 "droger").

AKTIVITET

Vi ser filmklipp från studi.se, läser texter i Gleerupsportalens biologibok, söker information och samlar information under lektionerna.

 

Planeringen har eleverna i Classroom, se koden längre upp.

 

BEDÖMNING

 

 Området avslutas sedan med en diskussion i grupp där eleverna ska visa att de förstått den fakta de jobbat med, att de kan använda den för att motivera sina ställningstagande, bemöta påståenden och se konsekvenser för hälsa och mående på individnivå och samhällsnivå.


Läroplanskopplingar

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven har grundläggande kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven har goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på förhållandevis komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven har mycket goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback