Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Natta och väcka djuren

Montessoriförskolan Kärnhuset, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 4 juni 2020

Vi nattar de djur som sover under vintern och väcker de djur som vaknar till våren.

 

Vi vill att barnen ska få en förståelse för vart djuren tar vägen och gör under vintern och vad som händer när våren kommer. Vi tar med gosedjur till skogen på hösten och nattar de djur som sover eller går i ide under vintern. Vi pratar om vart de olika djuren tar vägen och gör under vintern. Barnen får själva ta ett djur och lägga det där den helst sover under vintern. 
Till våren går vi tillbaka till samma ställe och en pedagog går i förväg ochgömmer djuren där vi gömde dem i höstas. Vi  pratar om vad vi gjorde i höstas och barnen får leta upp djuren och väcka dem inför våren. Vi sjunger sånger om de olika djuren både vid nattning och väckning.

Vi pratar med barnen i en samling och ställer lite olika frågor. Alla barnen är med på samlingen 

Den som håller i samlingen ansvarar för att det blir genomfört, dokumenterat och utvärderat. Målet med undervisningen där att barnen ska få en förståelse för vad de olika djuren gör när det blir vinter och vad som händer när våren och värmen kommer. 

Det gick bra, en del av barnen kom ihåg när vi nattade djuren i höstas och även platserna vi nattade dem på. Barnen såg verkligen framemot att väcka djuren och gjorde det med stor glädje. En del av barnen tyckte det var lite läskigt, då vissa av djuren såg så verkliga ut, framförallt ormen. Det gick bra för att  barnen är väldigt intresserade av djur och samlingar överhuvudtaget. Det var välplanerat och alla barnen var lika delaktiga. Barnen lär sig att lyssna, vänta på sin tur och även fakta om de olika djuren. 

Man märker på barnen att de lärt sig mycket genom att de återberättar för kompisarna

Vi delade in alla barnen i små grupper som fick komma till skogen i omgångar för att väcka djuren. Vi började med att samlas i en ring för att prata om vad vi gjorde i höstas och vad vi skulle göra idag. Alla barnen var delaktiga genom att det var en i taget som fick gå in i skogen för att väck ett djur. Alla fick möjligheten att uttrycka tankar och funderingar då vi var ca 5 barn i varje grupp. 

Vi följer upp till hösten igen när det är dags att återigen natta djuren som sover under vintern. Vi pratar om djuren och sjunger sånger inför nattningen. 

Vi kan utveckla och utmana undervisningen genom att ha fler djur, en ännu större samling efteråt där vi knyter an till temat djur och vidareutvecklar det. Vi kan tillexempel göra nått kreativt med temat djur.  

Genom att vi delar in dem i små grupper. Samtalar om de olika djuren och dess fakta om dem. Ställer frågor till barnen och att vi ger varje barn möjligheten att hitta ett varsitt djur, säkerställer vi att alla barn får inflytande och utrymma i undervisningen. 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback