Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

8 - 9

En sårbar värld - Geografi

Fuxernaskolan 7-9, Lilla Edet · Senast uppdaterad: 24 april 2020

Växthuseffekten påverkar oss alla men vissa platser drabbas hårdare än andra. Vi lär oss om jordens klimatzoner och hur människans livsvillkor förändras. Vi tittar på risker och hot för världens mest sårbara platser.

Varför läser vi om det här?

Framtiden är något vi alla har gemensamt, mer för vissa och mindre för andra.

För att få upp fokus på de frågor som är aktuella idag när det gäller en hållbar värld så tittar vi i det här arbetet på växthuseffekten och försöker bena ut vad det är och hur vi påverkar förändringar i denna effekt.

Den är ju så bra samtidigt som vi ställer till problem som gör att den ökar i alldeles för snabb takt. Vi måste ta reda på vad i detta som är helt naturligt och vad det är människan gör som påverkar den negativt och vad vi måste göra för att vi ska få en hållbar utveckling.

Vår planet har nu blivit en angelägenhet för oss alla oavsett var vi bor. Vi kan inte längre sluta oss från omvärlden och påstå att det inte angår oss. Vårt globala liv har blivit allas vår verklighet och ansvar. 

 

Länksamling på Pearltrees

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.

Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.

Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Geografi
Uppgifter
Klimatet spelar roll
Beskriv växthuseffekten
En sårbar plats
Fördjupningsuppgift - Greta Thunberg

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback