Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

8

Orientera sig åk8

Vasaskolan, Hedemora · Senast uppdaterad: 26 april 2020

Att kunna orientera sig okänd miljö ökar möjligheterna att känna sig säker på att hitta när man använder skog, mark, äng, fjäll och vatten som en plats för äventyr, rörelse och återhämtning.

Varför kunna orientera sig med säkerhet?

Chansen ökar att naturen kan ses som en plats för att röra sig och vistas i om du behärskar att orientera dig där du ännu inte varit - i okänd miljö. Förmågan att orientera sig har du sannolikt nytta av även i andra sammanhang.

Det här är målet i årskurs 8

Målet är att du ska utveckla förmågan att genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv genom att utveckla säkerhet i att orientera dig i okänd miljö. I årskurs 8 arbetar vi mot målet på Stadsbergets skogsområde eller motsvarande. Det du lär dig bygger vi vidare på i årskurs 9.

  • hitta självständigt till olika platser
  • förklara var du är och vart du ska
  • kunna skissa ut en slinga

Det här tränar vi på:

Vi tränar i samma område och med samma karta som du sedan kommer att visa dina kunskaper i - på Stadsberget. Vi tränar också på andra sätt, t.e.x inomhus, runt Vasahallen eller stadsorienteringar och med hjälp av dator, papper och penna eller olika kortspel med karttecken mm.

När man tränar kan man göra det tillsammans men med målet att klara av att arbeta självständigt. Därför kan det vara bra att prova lite själv, eller om man arbetar med kamrat - turas om att leda och använda kartan.

  • Kartkunskap (olika kartor, kartans symboler och funktion)
  • Orienteringsteknik (passa kartan efter omgivningen, tumgreppet, riktningar, vägval, skala och avstånd)
  • Att hitta till olika platser genom att orientera sig i skolans närområde och kända miljöer
  • Att förklara hur du kan veta var du är på kartan, hur du passar den, vad som avgör dina vägval samt riktningar och avstånd till olika mål.
  • Att skissa ut en utlagd slinga på en karta.

Det här kommer vi bedöma:

Din förmåga att med säkerhet orientera dig med hjälp av karta och andra hjälpmedel i skolans närområde och kända miljöer.

  • Att du hittar självständigt till olika platser med hjälp av karta.
  • Att du förklarar hur du kan veta var du är på kartan, hur du passar den, vad som avgör dina vägval samt riktningar och avstånd till olika mål.
  • Att du kan skissa ut en utlagd slinga på en karta.

Så här går bedömningen till

  • Hitta: Några elever i taget genomför självständigt varsin orienteringsbana i samma område med samma kontroller som vi övat på. Även om flera elever arbetar samtidigt i samma område arbetar du självständigt.
  • Förklara: Vid någon tidpunkt under orienteringsbanan förklarar du för lärare var du är och vart du ska, hur du kan veta var du är på kartan.
  • Skissa: En elev i taget skissar ut en uppsatt slinga i på en karta.

Alla delar behöver inte genomföras i en viss ordning eller vid samma tillfälle. Behöver du träna mer kan du också göra vissa delar flera gånger tills det sitter. Att öva sig kan man göra tillsammans med kamrater, men när du visar vad du lärt dig gör du det enskilt.

Material

 


Läroplanskopplingar

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.

Dessutom kan eleven med viss säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Dessutom kan eleven med god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Matriser i planeringen
Orientera sig åk8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback