Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

6 - 9

Optisk konst.

Resursenhet Pilskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 23 april 2020

Vi arbetar med hantverksmässiga tekniker och med inspiration ifrån Modern konst! Vi ser på filmer med olika typer av uppgifter.

Övergripande planering

Arbetsbeskrivning

1. Konstinriktning Optisk konst introduceras för eleverna. Vi skapar en A5 bild med optisk effekt. Tidsåtgång: c.a 1-2 lektioner.

2. Bildportfolio introduceras, optisk A5 bild från föregående lektion redovisas där. Vi arbetar med Bildbegrepp som är typiska för        tvådimensionellt Bildskapande.

3. Eleverna skapar valfritt en bild med inspiration från konstinriktningen optisk konst, förslagsvis i A3. Förts analyserar vi bilder och dess praktiska process.

Syfte

Övning "Optisk konst-Tolkning av historiska referenser" ger eleven möjlighet att utifrån inspiration ifrån modern konst tolka varierande arbetsmetoder inom området och att utforma ett optisk arbete.

Eleven ges instruktioner i hur papper kan beskäras med olika metoder, papprets standardmodeller och vad olika typer av blyerts/linjaler/radergummin har för olika egenskaper. Ämnesspecifika begrepp bearbetas.

 

Bedömning

Eleven bedöms i förmågan att använd material och hantverksmässiga tekniker på ett korrekt sätt utifrån tilldelad instruktioner och i förmågan att välja handlingsalternativ som leder arbets-processen framåt.

Eleven bedöms i förmågan att utifrån tilldelade historiska och nutida referenser skapa idéer för eget bildskapande och genomföra dem på ett fungerande som påvisar förmågan att hantera bildkomposition.

Förmågan att ge omdömen om personlig arbetsinsats i form en enklare redovisning/dokumentation bedöms.

 

 


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Matriser i planeringen
Arbetsmatris i bild (arbetsprocessen)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback