👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bokpresentation v.3 - v.5

Skapad 2020-04-23 16:16 i Victoriaskolan Grundskolor
Grundskola 5 Svenska
Boktips och presentation i ett! Presenter din bokpresentation och ge en kort beskrivning av handlingen och huvudpersonerna.

Innehåll

Mål

Målet är att du ska kunna presentera en bok. Du ska kunna berätta om handlingen och beskriva personerna i boken som du har läst.

Arbetets innehåll: 

Du ska läsa en bok hemma. I skolan förbereder du din presentation med hjälp av några punkter.  

1) När och var gavs boken ut? Vad heter författaren?
2) Berätta kortfattat om handlingen. Berätta om något spännande som händer utan att avslöja slutet. 
3) Beskriv någon av huvudpersonerna som du fastnade för. Vilka egenskaper, intressen har personen? Motivera varför du valde att berätta om den personen.
4) Ta med dig någon sak som har med handlingen att göra.
5) Motivera varför du tycker boken är bra eller mindre bra. Vem skulle du rekommendera boken till?

Ni kommer att få sitta i grupper om 3-4 och presentera era böcker för varandra. Ni får 3 minuter vardera. Samtidigt så spelar ni in presentationerna och delar sedan den på classroom. 

Bedömning:

Din muntliga förmåga att redogöra för något du läst kommer att bedömas. Se exempel i matrisen. 

Matriser

Sv
Bokpresentation

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Eleven förbereder och genomför enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare. Exempel: Din redovisning har en röd tråd, det är lätt att följa med. Du talar ibland högre eller lägre, snabbare eller långsammare. Det märks att du övat även om du inte är helt säker och ibland kommer av dig och måste läsa innantill.
Eleven förbereder och genomför utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare. 
Exempel: Din redovisning har en röd tråd, det är lätt att följa med. Du talar ibland högre eller lägre, snabbare eller långsammare. Det märks att du övat och kan din redovisning. Du läser inte innantill. Du är engagerad i din redovisning.
Eleven förbereder och genomför välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare. 
Exempel: Din redovisning har en röd tråd, det är lätt att följa med. Du talar med säkerhet och använder volym, hastighet och röst på ett sätt som visar att du behärskar redovisningen på ett säkert sätt. Du är engagerad i din redovisning.