Skolbanken Logo
Skolbanken

Orientering vt20

Östergårdsskolan gr, Halmstad · Senast uppdaterad: 24 april 2020

Vi flyttar våra idrottslektioner utomhus och undersöker vårt närområde med hjälp utav karta.

Förankring i kursplanens syfte

Under orienteringen kommer vi att utveckla förmågorna att:

- Genomföra och anpassa utevistelser efter olika förhållanden och miljö. 

- Att förstå grunderna i orientering.

- Läsa och förstå en orienteringskarta. 

- Använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler kopplade till orientering. 

Konkretisering av kunskapskravet

- Jag deltar, medverkar och genomför i olika typer av aktiviteter i natur och utemiljö. 

- Jag använder ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

- Jag orienterar mig i närmiljön och använder vägbeskrivningar och karta.

Innehåll

- Vi har genomsam teoretisk genomgång av kartans symboler, kontrollerna och hur man passar en karta. 

-Vi undersöker och orienterar oss i närmiljön runt skolan men hjälp av en orienteringskarta för att hitta kontrollerna som är markerade med "X". 

-Eleverna jobbar i par eller enskilt beroende på behov. 

-På kontrollernas baksida sitter det pappers-"pluppar" som man plockar ner och sätter på krysset på kartan för att bocka av kontrollen. 

 

Bedömning

Eleverna visar sina kunskaper under arbetsprocessen i sin förmåga att orientera sig i och diskussionerna kring orientering, kontroller och karta. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer,

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Att orientera sig i närmiljön. Hur man ger och följer vägbeskrivningar.

Ord, begrepp och symboler inom ämnet idrott och hälsa för att till exempel samtala om rörelseaktiviteter och utvärdera arbetsprocesser.

Att orientera sig i kända miljöer, såväl med som utan digitala verktyg. Enkla kartors uppbyggnad.

Ord, begrepp och symboler inom ämnet idrott och hälsa för att till exempel samtala om rörelseaktiviteter och utvärdera arbetsprocesser.

Dessutom bidrar eleven till att orientera sig i närmiljön och medverkar då i att använda vägbeskrivningar och andra hjälpmedel.

Eleven kan använda enstaka ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om idrott och hälsa och i utvärdering av arbetsprocesser.

Dessutom orienterar sig eleven med viss säkerhet i närmiljön och använder då vägbeskrivningar och andra hjälpmedel på ett delvis ändamålsenligt sätt.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om idrott och hälsa och i utvärdering av arbetsprocesser.

Dessutom orienterar sig eleven med säkerhet i närmiljön och använder då vägbeskrivningar och andra hjälpmedel på ett ändamålsenligt sätt.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om idrott och hälsa och i utvärdering av arbetsprocesser.

Dessutom bidrar eleven till att orientera sig i kända miljöer och medverkar då i att använda kartor och andra hjälpmedel.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om idrott, hälsa och upplevelser av olika fysiska aktiviteter, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Dessutom orienterar sig eleven med viss säkerhet i kända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel på ett delvis ändamålsenligt sätt.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om idrott, hälsa och upplevelser av olika fysiska aktiviteter, i egna frågor och i enkla omdömen om olika arbetsprocesser.

Dessutom orienterar sig eleven med säkerhet i kända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel på ett ändamålsenligt sätt.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om idrott, hälsa och upplevelser av olika fysiska aktiviteter, i egna frågor och i välutvecklade omdömen om olika arbetsprocesser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback