Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hinduismen & buddismen samt de abrahamitiska religionerna

Skapad 2020-04-24 10:52 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Jippi snart är det över, bara ett moment kvar och nu ger vi järnet. Det är ju helt underbart, snart är det sommar och nu ska vi minsann visa att vi lärt oss allt om de olika religionerna.

Innehåll

I den här kursen kommer vi arbeta med hinduismen & buddismen samt de abrahamitiska religionerna.

Utifrån momentet kommer ni erhålla grundläggande kunskaper inom hinduismen & buddismen. Dels kommer ni få bekanta er med det historiska perspektiv på framväxten av religionerna, vilka tankegångar, urkunder (heliga texter) samt konkreta religiösa uttryck (begrepp) och vilka handlingar som kan återspeglas i de båda religionerna. Utöver det ska vi även repetera de abrahamitiska religionerna för den slutliga skriftliga uppgiften.

För att nå dessa kunskapsmål kommer eleverna att få lyssna på föreläsningar, titta på film samt arbeta med övningar utifrån kurslitteraturen, göra minitest samt en individuell skriftlig uppgift.

Uppgifter

  • Hinduismen

  • Buddismen

  • Hinduismen & buddismen samt de abrahamitiska religionerna

Matriser

Re
Religion 7-9 Thunmanskolan

Analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa.

Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Världsreligionerna
Eleven har **grundläggande** kunskaper om hinduismen och buddismen och de andra världsreligionerna och visar det genom att **beskriva** centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har **goda** kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att **förklara och visa på samband mellan** centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har **mycket goda** kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att **förklara och visa på samband och generella mönster kring** centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Likheter & skillnader
Dessutom för eleven **enkla** resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Dessutom för eleven **utvecklade** resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Dessutom för eleven **välutvecklade och nyanserade** resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Samband med samhälleliga förhållanden
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva **enkla** samband med **enkla och till viss del** underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva **förhållandevis komplexa** samband med **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva **komplexa** samband med **välutvecklade och väl** underbyggda resonemang.
Skildring av livsfrågor, livsåskådningars betydelse
Eleven kan också föra **enkla** resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang
Eleven kan också föra **utvecklade** resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang
Eleven kan också föra **välutvecklade och nyanserade** resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang
och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som **till viss del** för resonemanget framåt.
och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som **för resonemanget framåt**.
och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som **för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det**.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: