Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Plantering

Skapad 2020-04-24 12:29 i Flottiljen Dibber Sverige AB
Förskola
Plantering, begrepp som frö, stjälk, blomma, blad, jord, maskar, fotosyntes, osmos, kapillärkraft.

Innehåll

Vi önskar lära ut läroplansmål som handlar om naturvetenskap och teknik. 

Syftet är att öppna upp en förståelse om vikten av omhändertagandet av våra närmiljö. Syftet är också att öka ordförråd med begrepp som handlar om växtern liv. Målet är att barnen ska få kunskap om några begrepp, förförståelse för hur växter uppstår från frön till blomma/frukt.

Vi använder oss av gemensamt undersökande i hur växterna ser ut när de växter från frö till t ex blomma. Frö ska planteras i genomskinliga påsar som sätts upp på fönstret där vi hela tiden kan undersöka. För att förstå osmos har vi använt oss av maskrosor som doppats i vatten och fått stjälkarna att locka sig. Kapillärkraften visar vi genom stopp-motion och hur vatten vandrar från burkar med vatten till en burk utan vatten. Fotosyntesen pratar vi om med hjälp av ett bildschema som visar hur solen skiner på blomman, var vattnet befinner sig, koldioxiden tillförs och utbyter syre. Vi ser även på en film från Youtube som pratar om fotosyntesen.

Vi tillsammans på avdelningen ska sträva efter att dokumentera, informera och genomföra lärandet. Barnen har också haft miljödag där vi plockat skräp i naturen och appen sopspelet har testats. Spelet handlar om att fånga det som maskar äter och undvika det som ska sorteras.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: