Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE01

Språklig variation

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 7 juni 2020

Det svenska språket består av många olika -lekter, t. ex dialekter och sociolekter. Ditt sätt att prata präglas till stor del av vem du är; man eller kvinna, ung eller gammal, var du bor, vad du jobbar med...Skillnader och orsaker kommer vi att gå igenom under detta moment, dels tillsammans och dels individuellt.

Planering språklig variation v. 18-21

-Tillsammans lär vi oss begreppen:

Kronolekt,  sexolekt, sociolekt, dialekt, idiolekt

-Därefter fördjupar du dig i en av dessa -lekter. Du söker information på egen hand i valfria källor,

 läser valda delar i filerna jag bifogar (se Uppgift nedan), tittar på länkar och filmförslag nedan (Värsta språket) ,

 undersöker, intervjuar mm.

-Redovisning av vad du kommit fram till sker v 21. Du kommer att hålla en muntlig presentation

 i Teams inför mig och ca halva klassen (ca 5 min). Använd ett presentationstekniskt hjälpmedel (power point) 

 

 


Läroplanskopplingar

Kunskaper om språkförhållanden i Sverige och övriga Norden samt det svenska språkets ursprung. Förmåga att reflektera över olika former av språklig variation.

Grundläggande språkliga begrepp som behövs för att på ett metodiskt och strukturerat sätt tala om och analysera språk och språklig variation samt diskutera språkriktighetsfrågor.

Dialekter och språklig variation i talat och skrivet språk som hänger samman med till exempel ålder, kön och social bakgrund. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.

Språklig variation i talat och skrivet språk med tonvikt på hur språkvariationen hänger samman med till exempel geografisk och social bakgrund samt ålder och kön. Digitaliseringens inverkan på språk och språkbruk. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.

Eleven kan göra välgrundade och nyanserade reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på och nyanserat diskutera hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven utförligt, utifrån flera olika perspektiv, om attityder till flera olika former av språklig variation.

Eleven kan göra välgrundade reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på och diskutera hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven översiktligt, utifrån några olika perspektiv, om attityder till några olika former av språklig variation.

Eleven kan göra enkla reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven översiktligt om attityder till någon form av språklig variation.

Matriser i planeringen
Språklig variation
Uppgifter
Fördjupningsuppgift språklig variation; muntlig presentation (4-5 min).

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback