Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

muntlig redovisning team 8

Skapad 2020-04-26 21:51 i Färsingaskolan Sjöbo
Under v 38-41 arbetar ni med att öva upp er muntliga förmåga och presentationsteknik. Ni fördjupar er i ett av våra minoritetsspråk. Fördjupningen kommer att mynna ut i en muntlig redovisning.
Grundskola 8 Svenska som andraspråk Svenska
Under två veckor jobbar vi med muntlig redovisning.

Innehåll

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra en presentation.
  SvA  7-9
 • Kunskapskrav
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  E 9
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  C 9
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  A 9

Matriser

Sv SvA
Muntlig redovisning

Muntlig redovisning (Språkbruk)

Struktur
Redovisningen hänger ihop, dvs åhöraren vet vad ni pratar om. Inledning och avslutning finns med.
Det är lätt att följa med i redovisningen, d v s den har en ”röd tråd” . Inledningen är intresseväckande och det finns något tänkvärt i slutet.
Inledning och avslutning är effektfulla och redovisningen innehåller en tydlig råd tråd. Ni är kreativa och bygger upp er redovisning på ett intresseväckande sätt.
Anpassning
Mottagare Syfte
Redovisningen fungerar för de tänkta åhörarna. Syftet, att ger era kamrater en intresseväckande presentation av "ert" ämne, uppfylls.
Programmet är gjort med god anpassning till mottagare och syfte.
Programmet är väl anpassat till mottagare och syfte
Tal
Du talar relativt tydligt och ledigt.
Du talar tydligt och i bra tempo. Du använder ditt manus på ett diskret sätt.
Du använder rösten som ett verktyg för att förtydliga och förstärka ditt budskap. Du använder ditt manus på ett diskret sätt/ du är inte bunden till ditt manus.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: