Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kartläsning och namngeografi

Skapad 2020-04-27 13:03 i Örbyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Geografi
I detta moment ska vi öva på att läsa olika typer av kartor. Vi kommer lära oss väderstreck, längdgrader och breddgrader. Och vi kommer med olika minnesträningstips bli bäst på namngeografi!

Innehåll

Syfte: Vi kommer arbeta med detta moment för att du ska få chansen att utveckla din kunskap om hela världen! Det är en viktigt kunskap för att kunna hänga med i nyheter och det som sker!

 

Det här kommer vi göra:

Vi kommer att ha genomgångar och göra övningar.

Vi kommer att arbeta mycket med kartboken men även läsa i Geografiboken.

Vi kommer prata om minnesträning och testa en metod för att lära sig namnen på världsdelarna, länder och hav utantill.

Vi kommer gå igenom viktiga begrepp.

Vi kommer arbeta med namngeografi där alla kommer få egna utmaningar för att öka sin kunskap. 

 

Så här får du visa din kunskap: Vi kommer ha test på namngeografi, test på begrepp och också göra övningar där din förmåga att läsa kartor testas. Du kommer få visa mig din kunskap på lektionerna och i uppgifterna som ska lämnas in :)

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
  Ge  7-9
 • Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
  Ge  7-9
 • Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.
  Ge  7-9
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  7-9

Matriser

Ge
Kunskapskrav Geografi Kartor och namngeografi

Förmåga att analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen samt förmåga att utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen.

E
C
A
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Förmåga att göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.

E
C
A
Kartor, källor, teorier,metoder och tekniker
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Namngeografi
Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt
Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: