Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Krönika - Svenska, Pollux 8, v.t. 2020

Nya Elementar, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 28 april 2020

Skogen brinner. Städer översvämmas. Djur och växter utrotas. Vad håller ni på med? Några av vår tids främsta författare, musiker, poeter, serietecknare och aktivister har tagit sig an de frågor som väcks inom oss när vi tänker på klimatet i antologin "Vad håller ni på med?". Vi läser ett urval av texterna och samlar sedan våra tankar för att skriva krönikor på ämnet.

Vi läser, funderar, diskuterar och samlar stoff för att sedan kunna skriva krönikor som handlar om klimat och framtid.

 

Parallellt med att vi samlar stoff för eget skrivande kommer vi att titta på olika sorters genretypiska drag i de texter vi arbetar med. Vi kommer att vetenskaplig text, krönika, serie, fabel och lyrik.

 

Målet är att skriva och sprida en krönika om klimat och framtid som kan ge andra människor en tankeställare. Ord är makt och pennan är vårt vapen!


Läroplanskopplingar

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Matriser i planeringen
Krönika om klimatet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback