Barnen har visat sin nyfikenhet gentemot det verbala språket i kommunikation med pedagogerna. De upprepar de nya ord som barnen har hört från de vuxna. Vi har också märkt att barnen använder tecken när de vill göra sig förstådda. Vi ser tydligt på barnens kroppsspråk när de kommunicerar med oss.
Barns dagliga språkanvändning tillsammans med pedagoger på förskolan är grundläggande. Att samtala med alla barn, både enskilt och i grupp är viktigt. Syfte och strävansmål är att lägga grunden till de kunskaper som behövs i ett samhälle där utvecklingen går i en snabb förändringstakt, där språk ligger till grund för ett livslångt lärande. Vi vill ge barnen möjligheter till att lära sig med glädje och på så sätt stimulera deras nyfikenhet till att lära sig mer. Språk och identitetsutveckling hänger starkt samman och strävansmålet är att utveckla barnens tillit till sin egen språkliga förmåga.
Leken har stor betydelse för språkutveckling och samspel barnen emellan. Vi benämner och försöker hjälpa barnen att sätta ord på ”hur de leker eller vad de leker med”. I leken stimuleras bland annat fantasi, språk och kommunikation. Här får de även möjlighet att uttrycka och bearbeta sina känslor och erfarenheter, samt att lösa konflikter. Vi stöttar barnen i leken genom vara lyhörda för det som intresserar dem för tillfället och ser till att vi har uppmuntrande lekmiljöer. Vi är också närvarande pedagoger i barnens verksamhet.
I verksamheten arbetar vi medvetet med språket. Vi "ordbadar", vilket innebär att vi medvetet sätter ord på det vi säger. Istället för att säga: hämta den där säga hämta den gröna klossen. Vi utökar meningar och upprepar det barnen säger. Detta sker i alla situationer så som på/avklädning, matsituationer, blöjbyten, vila, promenad etc.
Dokumentation
Vi använder lärplattan. Vi tar kort och filmar. Den använder vi på olika sätt bl.a. för att tillsammans med barnen dokumentera vårt arbete och reflektera.
Vi reflekterar och utvärderar kontinuerligt tillsammans med barnen och på vår planeringstid för att kunna utveckla verksamheten samt ge barnen fler utmaningar språkligt.