Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Spela melodi eller ackord.

Skapad 2020-04-28 09:34 i Österledskolan Halmstad
Grundskola 9 Musik
Vill du lära dig en melodi, som exempelvis Für Elise eller en ackord-runda så du kan sjunga en låt till? Detta får du möjlighet att göra terminens sista veckor.

Innehåll

Veckorna som är kvar av vårterminen ska vi fokusera på att spela melodi och ackord. Detta gör vi på instrumenten gitarr eller keyboard/piano och du väljer sedan en låt du vill lära dig. Mitt tips till dig är att välja ut ett av dessa instrument som du känner dig tryggast med och så håller du dig till det de sista veckorna som är kvar. Detta för att ju mer tid du lägger på samma instrument desto längre i ditt lärande kan du komma. Bra är också om du när du valt låt du vill spela också håller dig till den, så att du får tid att hinna lära dig den ordentligt innan du går vidare.
När du valt instrument ska du fundera på om du vill lära dig en melodi, som exempel Für Elise, Blinka lilla stjärna eller Idas sommarvisa. Kanske vill du hellre lära dig en ackordföljd, så att du kan sjunga till när du spelar. Leta då upp en låt du vill lära dig så ska jag hjälpa dig att hitta hur man gör det.

Vi strävar efter ditt slutbetyg och därför fokuserar vi de sista veckorna på just melodispel och ackompanjemang. Vi kommer även ha sång- och röstövningar som inslag i lektionerna. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,
  Mu
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med viss säkerhet rytm och tonhöjd.
  Mu  E 9
 • Eleven kan även spela enkla melodier, bas- och slagverksstämmor med viss timing samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med visst flyt.
  Mu  E 9
 • Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med delvis fungerande teknik och i viss mån passande karaktär.
  Mu  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: