Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

4 - 6

NO: KEMI - Kemikalier i hemmet (ÅK 5)

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 20 juni 2023

Vad är kemi och vilka kemikalier har vi hemma? Vilka symboler finns det som visar oss vad som innehåller farliga kemikalier? Finns det några nya mer miljövänliga alternativ till produkter med farliga kemikalier?

Vi kommer att lära oss vad en kemikalie är, varför vi använder dem och var man kan hitta kemikalier i hemmet. Vi kommer att titta på olika symboler för farliga kemikalier och leta upp vad man kan använda istället för mer miljöfarliga produkter i hemmet. (ersättningsprodukter som är mer miljövänliga alternativ).

Arbetsområdet

Har du funderat på vad som händer med det som du slänger i soporna? Varför det är viktigt att alla tar sitt ansvar för att sortera sitt hushållsavfall på rätt sätt? Du använder säkert flera saker under en dag som innehåller kemikalier, men vet du vad du ska göra med förpackningen när den är slut?

Mål

Efter detta arbetsområde ska du kunna;

• några vanliga kemikalier i hemmet

• de vanligaste varningstexterna och varningssymbolerna

• hur kemikalier kan förorena vatten

• hur vattnets kretslopp ser ut

• varför man sopsorterar

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta både teoretiskt och praktiskt. Du kommer själv att få göra små undersökningar  hemma skolan som berör kemikalier och sopsortering. Vi kommer att ha genomgångar, titta på klipp (Studi.se) och lära oss grunderna

Redovisningsform

Du kommer att få visa vad du har lärt dig både muntligt i diskussioner framförallt, men även göra egna anteckningar kring din undersökning.  Du kommer att få möjlighet att redovisa resultat från egna undersökningar.

Bedömning

Det som kommer att bedömas är om du har uppnått målen listade ovan. Din delaktighet i diskussioner och praktiska moment kommer också att utgöra en del av bedömningen.

Reflektion

Vad tycker du är/har varit roligaste med detta arbetsområde?

Har du lärt dig något som du tror att du kommer att ta nytta av i framtiden?

Finns det något som du hade velat ändra på?

 

 


Läroplanskopplingar

har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,

har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,

förmåga att använda kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och

Vanliga kemikalier i hemmet. Deras användning och påverkan på miljön och människan samt hur de är märkta och bör hanteras.

Råvarors förädling till produkter, till exempel metaller, papper och plast. Hur produkterna kan återanvändas eller återvinnas.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller.

Eleven använder information som rör kemi för att med viss naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med relativt god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

Eleven använder information som rör kemi för att med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar mycket goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver eleven enkla kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

Eleven använder information som rör kemi för att med god naturvetenskaplig underbyggnad föra resonemang i frågor som rör miljö och hälsa.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris NO/kemi arbetsområdet kemikalier i hemmet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback