Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsa och livsstil

Skapad 2020-04-28 13:44 i Uppsävjaskolan Uppsala
Grundskola 1 – 2 Idrott och hälsa
Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är viktigt för att vi ska må bra. I ämnet idrott och hälsa ska du få möjlighet att lära dig vad du kan göra för att påverka din egen hälsa. Du kommer att få lära dig begrepp som hör till ämnet såsom kondition och du kommer att träna dig på att sätta ord för dina upplevelser av olika fysiska aktiviteter.

Innehåll

Syfte

Eleverna ska utveckla förmågan att samtala om egna upplevelser av fysisk aktivitet

Undervisning och arbetssätt

Samtal angående vikten av regler, att följa instruktioner, samarbete, uppvärmning, avslappning samt säkerhet.

Under eller efter en del lektioner i idrott och hälsa kommer du att få reflektera över hur du upplever en del av de aktiviteter som vi gör på lektionerna. Vi kommer tillsammans prata om ord som passar när man ska beskriva känslan man har i kroppen efter eller under en aktivitet. Sedan ska du själv försöka använda ord som passar för just dig och din känsla.

 

Du ska utveckla dina kunskaper och förmågor genom att:   

  •  samtala med ord och begrepp om dina upplevelser

Vad bedöms 

  • din förmåga att samtala  om dina idrottsupplevelser
  • din förmåga att kunna diskutera hur olika aktiviteter hänger ihop med hälsa
  •  

Hur går bedömningen till

Bedömningen sker kontinuerligt på alla lektioner och i bedömningsmatrisen nedan. 

Enkla samtal: Jag är trött och svettig.

Utvecklade samtal: Jag är trött och svettig därför att jag har ansträngt mitt hjärta och mina lungor.

Välutvecklade samtal: Jag är trött och svettig därför att jag har ansträngt mitt hjärta och mina lungor.  Hjärtat slog snabbare så då blev det även konditionsträning.

Matriser

Idh
Hälsa och livsstil

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Hälsa och livsstil Förmåga att samtala om den egna upplevelsen av lek, hälsa natur – och utevistelse
Du kan föra enklare samtal om hur du upplever olika rörelseaktiviteter. (tex. Jag är trött och svettig.) Du använder ord eller gester för att visa hur du upplevt olika lekar.
Du kan med hjälp/stöd reflektera och använda givna ord och begrepp för att beskriva dina upplevelser av olika rörelseaktiviteter. (tex. Jag är trött och svettig därför att jag har ansträngt mitt hjärta och mina lungor). Du använder ord eller gester för att kunna beskriva upplevelser av olika lekar, spel och naturvistelser.
Du är duktig på att uttrycka dig om begrepp för att beskriva dina olika upplevelser av rörelseaktiviteter utan hjälp eller stöd. (t.ex. Jag är trött och svettig därför att jag har ansträngt mitt hjärta och mina lungor. Hjärtat slog snabbare så då blev det även konditionsträning.) Du använder ord eller gester för att kunna beskriva upplevelser av olika lekar, spel och naturvistelser. Du använder ord eller gester för att kunna beskriva upplevelser av olika lekar, spel och naturvistelser.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: