Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildanalys

Skapad 2020-04-29 13:39 i Fruängens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Bild
Bildanalys. En bildanalys är som att lösa en gåta eller som att lägga pussel - att känna efter och studera och tolka tecken för att nå förståelse. Man medvetandegör och synliggör processen mellan den som har gjort bilden och den som ser bilden. Här ska ni nu studera konstverket och svara på mina frågor! Lämnas in senast vecka 20.

Innehåll

 

  1. Titta på bilden. Beskriv ditt första intryck av bilden, vad väcker den för känslor?

 

 

 

  1. Beskriv bildens innehåll utan att lägga in egna tolkningar eller associationer. Vad föreställer bilden? Beskriv figurer, föremål, miljö, händelser. Finns det några symboler i bilden? Hur är bilden komponerad (förgrund, bakgrund), i vilket perspektiv ser vi bilden (grodperspektiv, fågelperspektiv, centralperspektiv), finns det några tydliga former? Vad finns det för färger? Hur tror du bilden är gjord? Var är personerna avbildade? Beskriv miljön.

 

 

 

 

 

  1. Syfte. Vad tror du var syftet med målningen? Varför målades den och för vem?

 

 

 

  1. Hur är den målad? Beskriv färgerna är de varma eller kalla, starka eller svaga? Går det att se spår av penseldragen på duken eller är de ” osynliga”? Hur är ljuset skildrat? Vart faller ljuset? Som en stark strålkastare eller jämt över hela bilden som om man är utomhus? 

 

 

 

    5. Vad är det för stämning i bilden?

 

 

 

  1. Hur tolkar ni blickar? Försöker den avbildade få kontakt med oss eller någon annan i bilden?

 

 

 

  1. Har bilden ett budskap? Vad i så fall?

 

 

 

  1. Vem tror ni målningen föreställer?

 

 

 

  1. Egna tankar och vad tycker ni om målningen? Motivera ditt svar.

 

 

 

 

 

 

 

Lycka till!//Katarina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedömning: Bildanalys

 

 

 

E

C

A

 

-eleven kan föra enkla och till en viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör egna kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

 

-eleven kan föra utvecklande och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

 

-eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: