Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Miljöhot - svenska

Skapad 2020-05-01 12:32 i Fågelbäcksskolan 7-9 Trelleborg
Grundskola F
I ett samarbete med NO:n ska du skriva en utredande text/faktauppsats om ett miljöhot. I denna text ska du öva dig på att leta information och omvandla den till en egen text med egna ord. Du ska ange dina källor med hjälp av fotnoter.

Matriser

Faktauppsats/Utredande text

Rubrik 1

Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
Aspekt 1
Skriva texter
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Du kan skriva en faktauppsats med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till språkliga normer och strukturer.
Du kan skriva en faktauppsats med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning språkliga normer och strukturer.
Du kan skriva en faktauppsats med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till språkliga normer och strukturer.
Ny aspekt
Skriva texter
Du kan skriva en faktauppsats med i huvudsak fungerande anpassning till texttyp.
Du kan skriva en faktauppsats med fungerande anpassning till texttyp.
Du kan skriva en faktauppsats med väl fungerande anpassning till texttyp.
Ny aspekt
Söka, välja ut och sammanställa
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Du kan söka, välja ut och sammanställa fakta med egna ord från två källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information med egna ord från två eller fler källor (relevant för uppgiften) och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information från två eller fler källor (hög relevans för uppgiften) och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Ny aspekt
Sammanställningar
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller ut­vecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Ny aspekt
Muntliga redogörelser
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Dessutom kan du förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan du förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan du förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: