Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vikingatiden

Skapad 2020-05-04 13:44 i Sjöängsskolan Stockholm Grundskolor
Vikingatiden
Grundskola 4 Historia
Vilka var människorna som levde i Sverige för 1000 år sen? Hur levde de? Varför var de kända i hela Europa och hur ser vi rester av dem idag?

Innehåll

Vi ska lära oss om hur man levde i Sverige för 1000 år sen och hur det kom sig att den tidens människor fick lära sig saker av människor i andra länder och hur det förändrade det som då var Sverige för alltid.

Vi kommer att se på film, arbeta med sidan ungafakta.se och hitta svar på instuderingsfrågor. Dessutom ska vi bygga en vikingaby med hus, skepp och människor.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
    Hi  4-6
  • Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
    Hi  4-6
  • Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
    Hi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: