Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

F

Hinduism åk 8

Stordammens skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 18 oktober 2023

Noll, en eller flera gudar? Vad händer när man dör mm, mm.

Vi kommer att arbeta ned arbetsområdet några veckor, vi kommer ha några kortare genomgångar men större delen av tiden ska ni ägna er åt grupparbete om hinduismen

 

I ert arbete ska ni redogöra för Hinduismen. Följande ska vara med: 

Hinduismens ursprung 

Samsara 

Kastsystemet 

Vad ärslutgiltiga målet (“befrielsen”) inklusive hur man kan nå detta  

Gud/gudar 

Exempel på riter och högtider 

Heliga skrifter 

Olika “ inriktningar” t ex olika sätt man kan se på brahman/gudar mm 

Exempel på hur hinduismen kan påverka samhället 

Exempel på likhet och skillnad jämfört med monoteistisk(a) religion(er) 

Utbredning 

Begrepp som ska vara med:  

Reinkarnation  

Karma 

Samsara 

Atman 

Brahman 

Moksha 

Kast 

 

Tips på ord som kan vara med 

Dharma

 

Puja 

Holi/Diwali 

Veda  

Mediatation 

Aum 

Ganges 

Kremering 

Vishnu 

Shiva 

Brahma 

Ganesha 

Kali 

 

NI har god hjälp av SOS Religion, sidorna 207-237. Sedan kan so-rummet.se och ne.se, eller andra hemsidor, kanske vara till hjälp, samt allt ni tidigare lärt er, så klart. Under arbete är det viktigt att alla tänker på arbetsro, hänsyn och samarbete.

Ni kan redovisa antingen skriftligt eller inför klassen, meddela undervisande lärare i god tid om ni vill göra en muntlig redovisning. Tänk på att det är alltid bra att tänka på orsaker, följder och samband .NI kommer få mycket av lektionstiden i SO fram till inlämning/redovisning till att arbeta med grupparbetena, men inte allt.
 
 Arbetena ska vara inlämnade/redovisas 8/11. Meddela undervisande lärare senast v 43 hur ni vill redovisa. Vi kommer ha prov 9/11 och det är det en mycket viktig del vad det gäller bedömningen av era kunskaper
 
 
                                                             

 


Läroplanskopplingar

Vad religion och livsåskådning kan betyda för människors behov av mening, gemenskap, identitet och förståelse av omvärlden.

Centrala tankegångar inom kristendom, islam, judendom, hinduism och buddhism.

Likheter och skillnader i religiösa tolkningar och praktiker mellan och inom olika religioner. Huvudinriktningar inom kristendom och andra religioner.

Eleven visar grundläggande kunskaper om religioner och andra livsåskådningar. Eleven för enkla resonemang om likheter och skillnader i centrala tankegångar och religiösa praktiker mellan och inom olika religioner samt om vad religion och livsåskådning kan betyda för människor.

Eleven för enkla resonemang om frågor som rör relationen mellan religion och samhälle.

Eleven visar goda kunskaper om religioner och andra livsåskådningar. Eleven för utvecklade resonemang om likheter och skillnader i centrala tankegångar och religiösa praktiker mellan och inom olika religioner samt om vad religion och livsåskådning kan betyda för människor.

Eleven visar mycket goda kunskaper om religioner och andra livsåskådningar. Eleven för välutvecklade resonemang om likheter och skillnader i centrala tankegångar och religiösa praktiker mellan och inom olika religioner samt om vad religion och livsåskådning kan betyda för människor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback