Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 6

HT 2020 Hallon Gul - Normer och värden.

Skederids förskola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 15 juni 2022

I förhållande till våra nya omständigheter, som att byta till en ny avdelning; Vem är jag? Vem är du? Vilka är vi? Det är frågor som vi kommer att jobba med nu när vi byter avdelning och blir "stora".

 

1. MÅLOMRÅDE

 

Generativ fråga: Vem är jag, vem är du, vilka är vi nu när vi byter avdelning?

 

Syfte: Vårt mål är att barn och vårdnadshavare ska känna sig välkomna och trygga på den nya avdelningen. Vi ska komma in i och skapa nya dagliga rutiner tillsammans. Det ska vara en lugn och skön "inskolning", en mjukstart så att alla blir trygga och tycker att det är kul på förskolan. Barnen ska få möjlighet att utveckla sin identitet och sin tillit till den egna förmågan. De ska även få utveckla en förmåga att förstå och acceptera andra individer (likheter och olikheter). Vi vill skapa samhörighet och solidaritet.  Alla skall känna en tillhörighet och våga vara sig själva.

 

Mål ur Lpfö 18: Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler.

 

Barnens intressen, initiativ, behov, förståelse och förmågor: Barn och vårdnadshavare skall få en bra introduktion till den nya avdelningen. Barnens nyfikenhet ska väckas och vi ska utmana dem till nya erfarenheter. Vår undervisning ska utgå från barnens intresse och ska formas av att vår omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Vi ska erbjuda barnen en dag som innehåller både aktiviteter och vila, samt en lugn, inspirerande och tillgänglig miljö.

 

Begrepp: Jag, Du, Vi, Jag kan, Stopp, Hjälpa, Trösta, Dela med sig, Känslor, Vänta på sin tur, Gemensamma regler, m.m.

 

Arbetslagets förhållningssätt: Vi ska vara närvarande pedagoger med fokus på trygghet, som aktivt ska reflektera över vårt förhållningssätt. Vi bemöter både barn och vårdnadshavare på ett respektfullt sätt. Vi skall ta tillvara på våra beprövade erfarenheter och reflektera tillsammans.

 

Vetenskaplig grund: Vägledande samspel, bornholmsmodellen, läroplanen och våra andra styrdokument.

 

 

2. UTVÄRDERING

 

Kriterier: Kan barnen visa respekt och förståelse mot sina medmänniskor? Har de visat att de förstår och följer de gemensamma regler som finns på förskolan? Vågar, kan och vill de?

 

Utvärderingssätt: Vi utvärderar i arbetslaget på reflektion då vi utgår från reflektionsfrågorna, samt med barnen i samlingen. Föräldrarna blir delaktiga genom veckobrev och daglig kontakt med pedagoger.

 

3. AKTIVITETSPLAN

 

Aktiviteter: Vi börjar med att läsa i boken; ”Sagan om den lilla, lilla gumman”. Vi tittar på bilderna och pratar om dem och vad som händer och hur det känns.
Vi ska sjunga sånger, t.ex. olika namnsånger.
Leka lekar där alla barn kan vara med på sitt sätt, t.ex. sång och rörelselekar.
Uppmuntra barnen till att hjälpa varandra och samarbeta som en grupp.
Vi ska fokusera på att bemöta barn och vårdnadshavare positivt.
Vi ska ha tydliga rutiner så att barnen vet vad som ska hända och vad som förväntas av dem.

 

Formativ uppföljning: I diskussioner med barnen ser vi vad de är intresserade av, vilka behov de har och hur vi går vidare.

 

Lärmiljö: Vi vill ha en tillgänglig miljö där vi väver ihop temat med det vi gör i vardagen. Miljön ska vara tydligt uppmärkt, inspirerande och den ska inbjuda till lek där barnen kan fördjupa sig i förståelsen att vara en bra medmänniska.


Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

Matriser i planeringen
HT 2020 Hallon Gul - Normer och värden.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback