Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Orientering åk 4-5

Skapad 2020-05-05 12:57 i Sjöängsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 5 Idrott och hälsa
Under detta moment kommer vi repetera orientering vilket vi jobbade mycket med under höstterminen. Under momentet kommer vi orientera i närliggande utemiljöer. Vi kommer träna på att läsa kartan och jämföra denna med vår omgivning.

Innehåll

Syfte:

 

Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider. Eleverna ska även lära sig att orientera sig med hjälp av olika kartor samt att passa dessa efter omgivningen.

 

Mål:

- Lära sig att hitta fram med hjälp av kartan

- Lära sig att läsa kartan 

- Lära sig att passa kartan

 

Centralt innehåll:

- Att orientera sig i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler.

 

Lektionsinnehåll:

- Kartpromenader

- Stjärnorientering

- Orienteringsmemory

Matriser

Idh
Orientering åk 4-5

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Orientering
Du behöver träna mera på att orientera i bekanta miljöer med hjälp av kartor. Träna på att passa kartan, förstå vad den visar åt dig och försök att jämföra kartan med den verkliga omgivningen. Att orientera kräver tålamod och noggrannhet. Fortsätt att kämpa på.
Du kan med viss säkerhet orientera dig i bekanta miljöer med hjälp av kartor. Fortsätt att vara noggrann och försök at utmana dig själv med svårare kartor och kontroller samt genom att försöka orientera ensam.
Du kan med säkerhet orientera dig i bekanta miljöer med hjälp av kartor. Fortsätt att utmana dig själv och var även hjälpsam mot andra som behöver hjälp med att förstå kartan. Genom att lära ut till andra lär man sig även mycket själv.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: