Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vårprat på Rinkebyskolan

Skapad 2020-05-05 15:29 i Rinkebyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska
Sommar i P1 är ett radioprogram i Sveriges Radio som sänds varje sommar. I programmet har inbjudna sommarpratare, eller sommarvärdar, ett eget radioavsnitt under varsin dag. I avsnittet presenterar de sig själva, talar om valfria ämnen och spelar musik som de själva valt. Nu ska ni göra ett eget poddradioavsnitt som vi kallar för vårprat. Vad vill du berätta om, vad är viktigt för er att säga så här i slutet av nian? Hitta din inre röst och släpp loss dina berättelser. Jag lyssnar.

Innehåll

Skriv ditt eget "prat" och gör en egen podd! veckorna 19-21

Först måste du komma på vad du ska tala om. Ämnet kan handla om dig, en dag i ditt liv som var speciell för dig, en händelse, en sommar (t ex), eller "när jag upptäckte att jag faktiskt var bra på att sjunga /skriva/ spela fotboll" el dyl.

Det kan också vara en del av din släkthistoria, en mormors resa i livet, eller "min pappas barndom". Här gäller det att skriva målande och gestaltande som vi arbetat med tidigare.  Skriv ett talmanus.

Träna på att läsa ditt talmanus som till en lyssnarskara som du vill fånga med en spännande berättelse. Läs upp den och spela in.

Din podd ska vara minst 5 minuter och som längst 10 minuter. Du ska ha med tre valfria låtar.

 

Mål

Under momentet ska ni öva på att använda rösten, stilfigurer och gestaltningar genom att skriva ett talmanus och spela in ett podradioavsnitt. Ni ska utsmycka språket och använda er röst för att förmedla både känslor och bilder utan att lyssnaren ser dig. Ni ska sedan analysera.

  

Arbetsform 

Vi kommer analysera och diskutera några sommarprat i klassen. Du kommer att få förståelsefrågor och analysfrågor efter lyssning.

Du ska göra en tankekarta om "pratet", i den tar du upp alla trådar du kommer på.

Du ska sedan utifrån din tankekarta skriva ett enskilt talmanus. Du ska skriva det i WORD

Ni kan till exempel använda apparna Garageband, iMovie eller Opinion.

 

 

Bedömning

SENAST fredag 22/5  lämnar di in det inspelade sommarpratet och talmanus. Inspelningen skickar ni till min e-post. 

Din förståelse av de sommarprat vi lyssnar på kommer också att bedömas.

 

Tips på sommarpratare*

Henrik Dorsin (2012, repris 2017)

Emil Jensen (2016)

William Spetz (2017)

Linnéa Claeson (2017)

Bianca Ingrosso (2018)

Marko ”Markoolio” Lehtosalo (2018)

Madeleine In Hwa Björk (2019)

Jonas Hassen Khemiri (2019)

Hamidi Jafar 

Dogge doggelito

Stina Wolter

Ison Glagow

Amanda Zahui

 

* Du kan lyssna på sommarprat på Spotify, i appen Podcaster eller på Sveriges Radios hemsida https://sverigesradio.se/sommarvinterip1

Uppgifter

 • Stilfigurer

 • Uppgiftsbeskrivning

 • Analysmall

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  Sv  7-9
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Vårprat

Inspelningen av sommarpratet

E
C
A
Skriva olika texter
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Berättande texter
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Muntliga redogörelser
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Analys av sommarprat

E
C
A
Tolka och resonera
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Verket och upphovsmannen
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Eleven för också enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då till viss del underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.
Eleven för också utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då relativt väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.
Eleven för också välutvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: