Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkutvecklande samling

Skapad 2020-05-06 07:54 i Norrgårdens förskola Knivsta
Förskola
Norrgårdens förskola arbetar med språkutvecklande samlingar, vi lägger mycket fokus på att det ska vara en tydlig start, ett innehåll med syfte och mål, samt ett tydligt avslut. För att utmana barnen i deras intressen väljer vi därför att arbeta med flanosaga som metod, med fokus på babblarna.

Innehåll

För att utmana barnen vidare i deras språk vill vi utveckla samlingarna på Eld. Många uta barnen visar stort intresse för Babblarna och därför kommer vi att använda denna flanosaga som metod att utmana barnen vidare i språket.

Vi kommer att arbeta med flanosagan "Kalas hos Babblarna". Det är viktigt att läsa igenom flanosagan och ungefär ha koll på vilket innehåll det är i sagan, viktigt att kunna improvisera, använda olika röster för att fånga barnen. Under flanosagans gång kommer frågor ställas till barnen så de bjuds in att delta i flanosagan. 

Vi kommer att arbeta med samlingen innan lunch. För att kunna fånga alla barn är det därför viktigt att kunna sagan på ett ungefär så barnen inte tappar intresset. 

 

Syfte: Utmana barnen vidare i språket, vi vill göra samlingarna lustfyllda och arbeta vidare med barnens intressen. 

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,
  Lpfö 18
 • erbjuds en god omsorg med balans mellan aktivitet och vila,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: