Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samvärdering Naturvetenskap Mulle mask

Skapad 2020-05-06 09:05 i Luna förskola Österåker
Förskola
Plantering, Mulle mask viktiga betydelse för att gro planterade frön.

Innehåll

Efterarbete, Samvärdering. Naturvetenskap. Plantering och Mulle mask och luft.
Ämne: Naturvetenskap. Mulle mask.
Datum: 6 maj 2020.
Deltagande pedagoger: Ninnie och Linda J

 

Vad ser vi att barnen/barnet visat intresse för i undervisningstillfället?

Att maskar äter och bajsar jord, vad maskarna äter och hur dom lever, när det blir vatten i maskarnas tunnel kan maskarna inte andas och kommer upp till ytan. Maskarna behöver luft och syre för att kunna leva nere i jorden. Barnen har visat intresse för maskarnas rörelse. Barnen har visat intresse för att maskarna är viktiga för att planterade frön ska växa och bli till växter osv. 

Vilka lärprocesser har du sett?
 Maskarnas viktiga betydelsen i naturen, för att planterade frön ska bli mat  jorden. Förståelsen relationen naturen och människan. Lärt om maskarna leverne, funktioner och fakta om maskar. Om luft och syre. Barnens lärande konkretiserat via uttrycks former  som estetiskt, kroppsrörelser m.m.  Barnen har lärt sig att respekterar djuren och vara snälla mot dom. 
Hur har du varit delaktig i aktiviteten?
Pedagogerna och barnen har utforskat tillsammans  i alla aktiviteterna och pedagogerna har ställt utmanande frågor. Pedagogerna  reflekterat tillsammans med barnen. 
Hur har barnet/barnen utmanats i aktiviteten?
Barnen har fått utforska med olika medium: rörelse aktivitet, högläsning, dramatisering med flarnobilder, experiment, skapa med lera, rita, paper maiche, utforskat utomhusgården. 
Vad ska vi tänka på till nästa undervisningstillfälle?

Röra sig som maskar inomhus ( har gjort det utomhus) , utforska mera utomhus, gå ut i skogen. Kolla på urplay om maskar, youtube klipp.  Utforska andra fakta om maskarna.  Konkretisera vid plantering: mulle mask har jobbat i jorden. Konkretisera med olika uttrycksformer.

Hur går vi vidare?

Jobba med maskarnas rörelser  och andra fakta om maskar: maskar har inga ögon, hermafroditer, inga fötter osv. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: