Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matens kemi

Skapad 2020-05-06 15:07 i Vallåsskolan Halmstad
Grundskola 6 Biologi Kemi
Vet du vad maten du äter innehåller och hur den påverkar din kropp? Vad behöver du äta för att må bra och orka med allt du vill göra? Vi läser om vad maten innehåller och hur matens olika innehåll påverkar dig. Du kommer även att lära dig om hur bra matvanor, sömn och motion påverkar din hälsa.

Innehåll

Syfte

Genom undervisningen i ämnet Biologi och Kemi ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

·         använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i naturen. 

·         använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, 

·         använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

·         använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

 

Centralt innehåll

·         Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

·         Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

 

När arbetsområdet är klart ska du kunna:

·         Berätta om vilka näringsämnen kroppen måste få i sig genom maten för att du ska må bra och vad dessa näringsämnen gör för nytta i kroppen.

·         Berätta vilka livsmedel som innehåller de olika näringsämnena.

·         Berätta om hur sömn och motion påverkar kroppen.

·         Tolka vad som står i en innehållsförteckning och i en näringstabell på ett livsmedel.

·         Berätta om hur mat kan förvaras på olika sätt för att inte bli dålig.

 

 

Arbetssätt - Enskilt och tillsammans med andra kommer du att:  

·         Lyssna på muntliga genomgångar

·         Se på film och filmklipp om biologi och kemi

·         Läsa faktatexter med koppling biologi

·         Skriftligt svar på frågor till olika texter som vi arbetar med

·         Sammanfatta information från filmer, texter och diskussioner.

·         Klassrumsdiskussioner

·         Kunskapsutvärderingar skriftliga och muntliga

·         Skriftliga uppgifter.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma:

·         Din förmåga att använda viktiga begrepp inom biologi och kemi, beskriva och ge exempel på begreppen.

·         Din förmåga att använda information i diskussioner och för att skapa texter med anpassning till sammanhanget.

·         Din förmåga att söka naturvetenskaplig information och använda olika källor och föra resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Genom att

·         Lyssna när du aktivt deltar i diskussioner och samtal.

·         Se ditt arbete under lektionerna.

·         Läsa och lyssna på det du visar i samband med skriftliga uppgifter.

 

Länkar:

Quizlet - https://quizlet.com/501980207/matens-kemi-flash-cards/

Studi.se

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/matvanekollen

 

 

 

Uppgifter

  • Maten vi äter

  • Maten vi äter

  • Maten vi äter

Matriser

Bi Ke
Kemi kunskapskrav åk 6 - Maten vi äter

Genom undervisningen i ämnet kemi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

I tabellen nedan hittar du kunskapskraven för betyg E - C- A i slutet av årskurs 6.
  • Ke   använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,
  • Ke   genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
  • Ke   använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
E
C
A
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt..
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling
I utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.
Dessutom kan eleven berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Dessutom kan eleven berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Dessutom kan eleven berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Bi Ke
Biologi kunskapskrav åk 6 - Maten vi äter

Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

I tabellen nedan hittar du kunskapskraven för betyg E - C- A i slutet av årskurs 6.
  • Bi   använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  • Bi   genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
  • Bi   använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
E
C
A
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: