Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

SVA åk8 vt20: Sagor, sägner, legender och myter ......

Domnarvets skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 9 oktober 2020

Det var en gång ... Så inleds många klassiska sagor. I detta arbetsområde kommer du att lära känna genren SAGOR och vad som kännetecknar den. Viktiga begrepp är sagor, legender, myter och sägner. Du kommer också att arbeta med att omarbeta och spela upp en klassisk saga.

Pedagogisk planering; Sagor, sägner, legender och myter

Mål:

  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

 

Centralt innehåll:

  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare.
  • Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsvillkor.
  • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö-och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  • Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
  • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
  • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  • Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

 

Arbetsområdets mål: (Vad eleven ska ha lärt sig)

Eleven ska utveckla förmågan att muntligt presentera och agera inför en grupp. Eleven ska också, i samarbete med andra, planera och bearbeta en saga till en pjäs vilken spelas upp inför en grupp elever. Elevernas självförtroende och trygghet kring att prata inför andra ska stärkas. Eleven ska också kunna redogöra för vad en saga, myt, legend och sägen är samt några karaktärsdrag.

Arbetsområdets innehåll:

Litteraturhistoria - Vad är saga, myt, legend och sägen? Kahoot. Avslappningsövningar, improvisationsövningar, beskrivningsövningar (känslor – form – utseende), muntlig redovisning, teater, klassiska sagor mm. 

Material: Arbetshäftet ”Tema sagor och myter”. Klassiska sagor hämtade från ”Sagor vid läggdags”.  

Metod: Eleven kommer att arbeta både individuellt och i grupp. Fokus kommer att vara på muntlig aktivitet.

Examination:

Eleven ska vara aktivt deltagande i lektionsarbetet. Eleven ska vara delaktig i planeringsarbetet kring att bearbeta en saga och därefter spela upp pjäsen. Eleven ska genom ett kahoot kunna visa att denne förstår skillnader/kännetecken för saga, myt, legend och sägen. 

Bedömningskriterier (kriterier/matris kopplat till arbetsområdets mål)

För att nå målen för E ska eleven genomföra/delta aktivt på lektion samt vara aktiv i den examinerande uppgiften där hen får visa sina färdigheter i att uttrycka sig muntligt med ett lämpligt och varierande språk. Kunna redogöra för kännetecken för sagor, myter, legender och sägner.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Sagor, sägner, myter och legender
Uppgifter
Litteraturhistoria; Kahoot
Klassiska sagor; dramatisering

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback