Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projektberättelse

Skapad 2020-05-08 12:19 i 182381 Förskolan Den Röda Tråden Stockholm Farsta
Förskola
Projektberättelse för avdelning Nystanet läsåret 19/20

Innehåll

Projektberättelse

 

Höstterminen 2019 började vi att arbeta med ett projekt som handlade om färg och form med avstamp i läroplansmålen skapande, matematik och språkutveckling.

Vi fokuserade på fyra geometriska former, kvadraten, rektangeln, cirkeln och triangeln. Dessa former fick sedan namn med tillhörande sånger och ramsor. Vi skapade väldigt mycket med olika sorters färg och penslar och avdelningens väggar kläddes med barnens alster och sångsamlingarna handlade till stor del om sångerna om Cilla Cirkel, Karl kvadrat, Tim Triangel och Rut Rektangel. 

När vi arbetade med projektet försökte vi få med hela kroppen och flera olika sinnen. Utomhus skapade vi banor med de geometriska formerna att hoppa och springa i. Inomhus tejpade vi upp geometriska former på golvet som vi balanserade på. Detta upptog barnens intresse fram till december då ett nytt intresse fångade hela barngruppen samtidigt.

Det var när vi började att julpyssla som barnen fick göra handavtryck med flaskfärg och pensel som det stora hände. Vi hade under hela terminen jobbat med olika penseltekniker och uppmanat och utmanat barnen i hur man använder just penseln men nu i och med handavtrycket var det omöjligt att få barnen att måla med penseln på pappret, de skulle bara måla sina händer och göra avtryck.

Detta tog vi med oss in i planeringen utav vårterminen och planerade att ha fokus på skapande och matematik för i och med handavtryck så kom även barnen på att handavtrycken har tio fingrar.

Vi arbetade vidare med siffrorna ett till tio och hittade även att vi har tio tår. Vi gjorde fotavtryck men det fångade inte barnens intresse lika mycket som handavtrycken. Vi fortsatte att räkna allt möjligt som man kan hitta under en dag på förskolan.  

Arbetet med avtryck och siffror hann precis ta fart när nya direktiv pga av covid-19 kom och vi flyttade all verksamhet till förskolans gård och närmiljö. Nu senaste månaden har vi försökt att göra fler avtryck med händer, fötter eller hela kroppen men barnens intresse har svalnat. Vi jobbade istället mycket med bokstäver och siffror som vi ritar och skriver med pinne i gruset eller med gatkrita på asfalten. Vi har även utforskat vår närmiljö och allt som finns där. Det har varit många besök till den stora myrstacken, till hästarna i Starrmyran och i juni har mycket handlat om myror, skalbaggar, fåglar och fågelbon. 

Det vi ser att barnen har lärt sig under det här läsåret är verkligen hur man är tillsammans med andra i grupp. Det är en empatisk och trygg barngrupp som verkligen har börjat hitta sina roller i gruppen på avdelningen. De har hittat kompisar och börjat leka med varandra istället för bredvid varandra. Alla barnens språkutveckling har under läsårets utvecklas väldigt mycket. Ibland är det härligt att bara stanna upp och lyssna på barnen.

 

Vi önskar er alla en trevlig sommar och tackar för det här läsåret med era barn!

 

 

 
 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: